Свят

Автомобилната индустрия настоява за забавяне на новите регулации

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Европейската автомобилна индустрия настоява за всеобхватна стратегия и по-бавно въвеждане на регулации на европейско ниво в следващите пет години. В противен случай секторът ще се окаже в сложна ситуация спрямо конкурентите си по света.

Тази позиция е част от пътна карта, която беше представена от Асоциацията на европейските производители на автомобили в Брюксел.

Имаме голяма идея и това е Зелената сделка. Сега трябва да я приложим. Трябва да определим цели и да решим кой как действа, кой поема отговорност.

Лука де Мео, председател на Асоциацията на европейските производители на автомобили

Председателят на автомобилната асоциация критикува бавните темпове, с които се изграждат станции за зареждане за колите на ток в Европейския съюз. За да бъде конкурентен на Китай, блокът трябва да увеличи техния брой.

Не можем да направим това изцяло сами като автомобилна индустрия. Това е като преди сто години да бяха поискали да контролираме цялото разпространение на газ и нефт. Така че, нашата работа е да произведем продукт и да разработим технология. Но се нуждаем от сътрудничество с останалите, за да се справим.

Лука де Мео, председател на Асоциацията на европейските производители на автомобили

Автомобилният сектор е изправен и пред много нови регулации от ЕС - между 8 и 9 регламента трябва да влизат в сила всяка година до края на десетилетието. През 2024 г. от асоциацията прогнозират забавяне на продажбите на нови автомобили в сравнение с 2023-та, въпреки че делът на електрическите превозни средства рязко ще се увеличи.