Европа

Брюксел: Варшава не прави достатъчно, за да сложи край на блокадата на границата с Украйна

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Брюксел обвини Полша, че не прави достатъчно, за да сложи край на блокадата от шофьори на камиони и фермери на границата с Украйна. В продължение на дни хиляди камиони са блокирани, тъй като полските им колеги твърдят, че губят от украинските компании, превозващи стоки в рамките на Европейския съюз.

Няма добра воля за намиране на решение. Това е моята оценка днес. Виждам почти пълна липса на участие на полските власти. И казвам това, защото полските власти са тези, които трябва да прилагат Закона на тази граница. И макар да подкрепям правото на хората да протестират, целият съюз, да не говорим за Украйна, страна, не може да бъде заложник чрез блокиране на външните ни граници.

Адина-Йоана Валян, европейски комисар по транспорта

Полските шофьори започнаха протест по-рано този месец, за да призоват Брюксел да принуди украинците задължително да получават разрешение за влизане в блока, с изключение на тези, които носят хуманитарна помощ или военни доставки.

Това би било връщане към предишната система, която беше спряна, след като Русия започна пълномащабната си инвазия в Украйна миналата година. Те твърдят, че губят от украинските компании, които предлагат по-евтини цени за превоз на стоки.  Междувременно украинските шофьори чакат в камионите си да пресекат границата. Става обаче все по-студено и мнозина се притесняват за ситуацията у дома.

Ще трябва да постигнем споразумение възможно най-скоро. В Украйна има война. Хората умират всеки ден бизнесът също е важен.  Градовете и селата ни се разрушават ежедневно.

Володимир Мушка, шофьор на камион от Украйна

Европейската комисия заяви, че разговаря с всички заинтересовани страни за намиране на решение. но също така подчерта, че може и да се намеси, за да гарантира спазването на правилата и спазването на законите.