Европа

Очаква се повече от 50% от населението в Черна гора да се определят като сърби

От Euronews България Euronews България

Преброяване на населението предизвика сблъсък между предишното и настоящето правителство в Черна гора. Това се случи след свалянето на Мило Джуканович от президентския пост и премахването му от управлението на страната за пръв път от 30 години. Демократичната партия на социалистите, чиито председател бе той, се обяви против преброяването заради съмнения в легитимността на резултатите. 

По пътищата са поставени билбордове, които насърчават сръбската идентичност. Властите вярват, че повече от 50% от гражданите ще декларират сръбския като свой първи език. Това би могло да го върне в училищата и да го направи един от официалните езици на страната.

Славен Димитрич, Euronews Сърбия

Разделянето на обществото в страната на сърби и черногорци стана ясно след референдума за независимост на Черна гора през 2006г, когато тя официално се отдели от съюза си със Сърбия. 

Тези, които бяха против референдума тогава, сега са на власт и използват преброяването като възможност да повлияят на промените в конституцията, свързани със сръбската националност.

Мирослав Додерович, професор в Университета в Подгорица

Настоящите власти обвиняват предишния кабинет за премахването на сръбския език от конституцията на страната през 2003 г. 

“Черна гора е единствената страна в Европа, където най-разпространеният език не е официален. Важно е да обърнем внимание на това, как този факт влияе и на изучаването му в училищата.

Славен Радунович, ръководител на Нова сръбска демокрация

Броят на хората от различни националности в страната се е променял многократно през последните 70 години. Според последното преброяване 45% от населението са черногорци, а 29% са сърби.

Политиците осъзнаха, че е в тяхна полза да създадат такива разделения сред обществото и да ги използват в своя полза, за да набират гласове по време на избори.

Ивана Вуйович, изпълнителен директор на Ювентус

Докато сърбите и черногорците все още биват преброявани се очаква ромското население в страната да получи сигурно място в парламента.