Европа

Сърбия обяви хърватски дипломат за персона нон грата

От Euronews България Euronews България
Ivica Dachich Dacic Serbia AP Ивица Дачич, министър на външните работи на Сърбия. Снимка: АП, архив.

Министерството на външните работи на Сърбия е обявило хърватския дипломат Хървое Шнайдер за персона нон грата. Като причина се посочва "грубо отклонение от дипломатическите норми и нарушение на Виенската конвенция, която регулира дипломатическите отношения", съобщи белградската агенция Бета, цитирана от БТА.

"На 20 ноември 2023 г. Министерството на външните работи на Република Сърбия взе решение в съответствие с член 9 от Виенската конвенция, който урежда дипломатическите отношения, да обяви г-н Хървое Шнайдер, първи секретар в посолството на Република Хърватия в Белград, за персона нон грата“, съобщават от министерството.

Добавя се, че по този повод е връчена дипломатическа нота на хърватския посланик Хидает Бишчевич.

"Министерството на външните работи на Република Сърбия изразява съжаление за поведението на горепосочения дипломат през изминалия период, което не допринася за подобряване на двустранните отношения между Република Сърбия и Република Хърватия, добросъседското сътрудничество и цялостното повишаване на равнището на мира и стабилността в региона“, се казва в изявлението.

Министерството на външните и европейските работи на Хърватия изрази съжаление във връзка с това решение. Оценката на ведомството е, че това е стъпка към влошаване на взаимоотношенията между двете страни, съобщава белградският вестник "Политика".

"Напълно отхвърляме основанието за експулсирането на акредитирания хърватски дипломат“, заяви хърватското министерство в писмен отговор до агенция Бета по повод изгонването на хърватския дипломат. 

"В тази връзка изразяваме нашето съжаление, че очакваната ескалация на отношенията от страна на Република Сърбия в този момент беше реализирана с драстичното решение за експулсиране на дипломата“, заяви хърватското министерство.  Добавя се, че Министерството на външните и европейските работи на Хърватия си запазва правото да отговори на този ход "по време и по начин, който избере".