Култура

Нов дом за Теракотената мадона на Донатело

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Известен като Мадона от улица Пиетрапиана, теракотеният релеф на Донатело остава видим както за жителите на тази сграда, така и за минувачите, в продължение на векове. 

Скулптурата е приписана на Донатело едва през 2009 г. От тогава собствениците на сградата осигуряват нейното съхранение преди да я продадат на държавата. 

Днес те са поръчали изготвянето на нейно копие, за да не се лишават от закрилящия поглед на Мадоната върху домовете си. 

Хората се чувстват емоционално свързани с тази творба на изкуството. Тя е била част от жилищната сграда и всеки, който е минал по тази улица, е имал шанс случайно да се озове пред произведение на Донатело. Това е една от особеностите на Флоренция“, казва Енрико Минели, адвокат и бивш собственик на скулптурата.

Теракотената Мадона на Донатело е създадена преди повече от 600 години. Според средновековната традиция, тя е била призвана да бди над улиците и домовете на хората.

 

Уникалното в тази история е, че от 19-ти век насам, почти всички тези произведения са били иззети и отнесени за съхранение в музеи. Въпреки това до съвсем скоро Мадоната от улица Пиетрапиана се е намирала отвън пред тази жилищна сграда и никой не е забелязал.

Паула Д’Агостино, директор на музея “Барджело”

 

“След като е прекарала няколко века на фасадата на една оживена улица в центъра на Флоренция, скулптурата на великия ренесансов майстор се завръща на най-естественото си място  - в музея Барджело, намиращ се само на 500 метра от първоначалния и дом”, предава Лука Паламара, репортер на Euronews.

Тук в тази зала тя разказва за още един аспект от красотата на изкуството на Донатело. 

 “Донатело участва в едно преоткриване на теракотата, също както са я изработвали в Древен рим. Той се е уповавал на предците си, за да създаде мащабни произведения. Това е причината за неговата гениална скулпутра”, смята Паула Д’Агостино.

Само преди седмици теракотената Мадона на Донатело намери своя нов дом - музея “Барджело”. Там тя ще обогатява ценната колекция от неговите произведения.