Цвят

Откриха запазена огромна древна скулптура на митично същество в Ирак

От Euronews България Euronews България
Lamasu Iraq Изглед от разкопките на асирийско крилато божество Ламасу. Снимка: Заид Ал-Обейди

При археологически разкопки в Ирак е открита древна крилата скулптура. Миналия месец eкип от иракско-френски археолози са открили тялото на крилата Ламасу скулптура в близост до село Хосабад, Северен Ирак. Това митично същество - полубик, полуорел и някога с глава на човек, е реликва датираща от VIII в. пр.н.е. Въпреки огромните си размери, скулптурата е почти непокътната.

Много от безценните релефи, изобразяващи богове, митични зверове и царе, са разрушени и превърнати в развалини от бойци на групировката "Ислямска държава". Поради тези набези през 90-те години иракската армия създава стратегия за спасяване на антиките, която включва всички паметници и артефакти да бъдат "погребани" под земята. Години по-късно археолози от цял свят работят заедно, за да ги открият отново.

Lamasu Heda Iraq Old Photo Снимкам, направена на главата на скулптурата при откриването и през май 1990 г.

Намирането на крилатата Ламасу скулптура в Северен Ирак е от огромно историческо значение. Това едновременно уникално и загадъчно създание съчетава чертите на бика, орела и човека. Изработката и изображението му са впечатляващи, като подчертават високото ниво на умения и творчество на древните цивилизации.

Тези създания някога охранявали вратите на древните градове и били символ на мощта и защитата в цялата Асирийската империя.

"Главата на ламасу е била отрязана, открадната и намерена през 90-те години от митницата в Багдад. Мисля, че сега главата се намира в Багдадския музей. Останалата част от тялото е намерена тук и е в отлично състояние", разказва Паскал Бутерлен, професор по археология в Парижкия университет Сорбона.