Европа

Нивата на замърсяване на въздуха в ЕС остават високи

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Въпреки че качеството на въздуха в Европа се подобрява, нивата на замърсяване остават високи, предупреждават от Европейския съюз. Според доклад на агенцията за околна среда 27-те не успяват да следват нито собствените си стандарти, нито тези на Световната здравна организация.

“Има, разбира се, много замърсители на въздуха, но фините прахови частици са най-сериозният и вреден такъв и имаме добри аргументи за това. По последни оценки 253 хил. смъртни случая може да бъдат приписани на този замърсител. Превенция може да има с правилните мерки”, каза Лена Ила-Мононен, директор на Европейската агенция за околна среда.

Между 2005 г. и 2021 г. броят на смъртните случаи, свързани с разпространението на фини прахови частици, е намалял с 41%. Замърсяването с азотен диоксид е довело до смъртта на повече от 50 хил. души. А краткосрочното излагане на озон е причинило близо 22 хил. смъртни случая. 

В градска среда транспортът е основен източник на замърсяване. Отоплението с твърдо гориво също влияе на качеството на въздуха. А това води и до повече заболявания.

“В най-тежкия случай се стига до заболявания, които бързо водят до смърт. Като например рак на белите дрОбове. Важно е да се отбележи, че нашият доклад за първи път разглежда по-подробно заболяванията и въздействието на мръсния въздух върху астма и хронични сърдечни болести. В Европа качеството на живот в много отношения се влияе от замърсяването на въздуха”, допълва Лена Ила-Мононен.

Европейската агенция за околна среда подчертава още, че изменението на климата, и по-специално покачването на температурите в градовете, заплашва здравето на европейците.