Европа

Русия обяви бившия си премиер Михаил Касянов за чуждестранен агент

От Euronews България Euronews България
Mihail Kasianov AP Бившият министър-председател на Русия Михаил Касянов. Снимка: АР

Руското министерство на правосъдието определи бившия министър-председател Михаил Касянов, който напусна Русия, за да осъди офанзивата в Украйна, като "чуждестранен агент".

Името на Касянов, който беше първият ръководител на правителството на президента Владимир Путин в началото на 2000 г., сега фигурира в регистъра на министерството на правосъдието на "чуждестранните агенти".

Министерството обвинява Касянов, че "се е противопоставил на специалната военна операция в Украйна" и че е "член на Руския антивоенен комитет - сдружение, чиято дейност е насочена към дискредитиране на руската външна и вътрешна политика".

Този "комитет", с много ограничена дейност, беше създаден в чужбина миналата година от няколко руски противници на правителството, сред които и бившият олигарх в изгнание Михаил Ходорковски.

Касянов е министър-председател на Путин през първите години на управлението му, от 2000 до 2004 г., но след това става силно критичен към руския президент.

През юни 2022 г. той заяви пред АФП, че вече не признава Путин, с когото е работил, и изрази надежда, че един ден Русия ще се върне на "демократичен път".

Преди офанзивата в Украйна Касянов оглавява Народната партия "Свобода" (ПАРНАС) - малка либерална група.

През юни 2022 г. той обяви, че е напуснал Русия.

Статутът на "чуждестранен агент" налага тежки административни ограничения на съответното лице или организация, включително редовни проверки на източниците им на финансиране.

Той също така задължава всяка публикация, включително в социалните мрежи, да носи етикета "чуждестранен агент".

Руското правителство засили репресиите си срещу всички дисидентски гласове, откакто започна офанзивата си срещу Украйна през февруари 2022 г.

Почти всички основни опозиционни фигури сега са в затвора или в изгнание.