Свят

В опит да спре обезценяването на лирата, Турция вдигна основната лихва до 40%

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Турската централна банка повиши отново основната си лихва за шести пореден месец до 40% - най-високото ниво, откакто турският президент Реджеп Тайип Ердоган е на власт. Банката повиши основния си лихвен процент с 5 процентни пункта спрямо миналия месец, като се опитва да се пребори с инфлацията, която според официалните данни достигна 61% миналия месец. Жителите на Истанбул разказват, че гражданите са в недоумение след съобщението. Според тях това не е реалната инфлация, което обявява Турският статистически институт.

Виждам, че Централната банка се бори, прави всичко възможно. Като увеличава лихвените проценти, тя се опитва да поддържа стабилни валутните курсове и се бори срещу инфлацията. Виждам, че тя увеличава лихвените проценти по един решителен начин. Досега не сме видели инфлацията да намалява, но съм обнадеждена за бъдещето.

Ясемин Гюнай, учителка

Президентът Реджеп Тайип Ердоган отдавна е привърженик на политика на намаляване на лихвените проценти за борба с инфлацията и е уволнявал управители на централни банки, които са се противопоставяли на политиката за сваляне на лихвите. Това противоречи на традиционното икономическо мислене и мнозина обвиняват необичайните методи на Ердоган за икономическите сътресения, които включват валутна криза и рязко покачване на инфлацията. През последните години турската икономика преживя поредица от кризи. След преизбирането на Ердоган през май той назначи нов икономически екип, който бързо се насочи към промяна на предишната му политика на поддържане на ниски лихвени проценти.

Централната банка на Турция увеличи основния лихвен процент от 8,5 процента на 15 процента за първи път през 2021 г. и обеща по-строга парична политика и контрол на инфлацията. Това бе първото вдигане на лихвата, осъществено от новия ръководител на централната банка Хафизе Гайе Еркан.

Инфлацията достигна 24-годишен връх от 85% миналата година.