Euronews Уикенд

Руските сили ускоряват офанзивата в Донбас

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор

Следи от тотално разрушение. Останки от жилища, училище и магазин в украинския град Чугуев. След руски ракетен удар, убил трима души. Местните жители седят върху купчини отломки, които са били домовете им.

 

Няма да спрат, докато всеки украинец не бъде убит. Защо ние? Само защото съм родена в Украйна? Тръгнахме си мирно, а те разкъсаха майка от баща, дете от майка, брат от сестра. Хората са в психиатрия заради тази експлозия. Непоносимо е.

Раиса Кувал – жителка на Чугуев

Продължава издирването на оцелели в града, който се намира на 6 км от руските позиции. Харковска област е частично окупирана от Москва.

 

Вече успяхме да освободим част от територията, окупирана след 24 февруари. Постепенно ще освободим и други части на нашата страна, които в момента са окупирани.

Володимир Зеленски – президент на Украйна

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу нареди на войските да засилят военните действия в Украйна, докато престрелките ескалират в Донецки регион.

Украйна твърди, че се водят боеве на редица места по протежение на фронтовата линия в Донецка област. Това след обявената от Русия оперативна пауза в бойните действия в Донбас. Руските сили използват тактика на интензивни артилерийски обстрели и ракетни удари, за да предотвратят възможността "режима в Киев", както го наричат, да контраатакува по редица направления.

Донецка и Луганска област съставят големия индустриален район Донбас, който се превърна в главна оперативна цел на руската офанзива в последните два месеца.