Икономика

От догодина ваучерите за храна стават електронни

От Християна Димитрова Християна Димитрова Водещ

От първи януари ваучерите за храна стават електронни, а потребителите ще могат да пазаруват с карта, но до юли ще се предлагат и на хартия. 750 хиляди работещи в България получават всеки месец от бонусите за храна. По данни на Асоциацията на операторите на ваучерите за храна, работодателите, които предоставят тези добавки на служителите си, са около 20 хиляди. По техни изчисления 1,6-1,8 млрд лв ще са достатъчни за ваучери за следващата година, предвид пазара.

„Електронните ваучери могат да бъдат както на карта, така и на изцяло виртуален носител – например, мобилно приложение. Това ще зависи от избора на всеки един оператор и издател на ваучери“, обясни Таня Обущарова от Асоциацията на операторите на ваучерите за храна.

„Всяка година в държавния бюджет се определя една обща квота – за общия обем ваучери, който може да бъде предоставен от работодателите. Тази година квотата е 1,4 милиарда лева. Като за момента, в проектобюджета е предвидено тя да остане същата. По наши изчисления, това няма да бъде достатъчно за нуждите на пазара през следващата година“, посочи тя.

„Ще можете да си купувате стоки на каквато желаете стойност. Дори за 2-3 лева можете да си купите нещо. Докато в момента трябва да използвате цялата номинална стойност на ваучера“, каза още Обущарова.

 

Повече вижте във видеото.