Бизнес и технологии

Без подкрепата на АИКБ: Тристранният съвет прие бюджета на Здравната каса за 2024 г. (Обновена)

От Анелия Джамбазка Анелия Джамбазка Репортер

Социалните партньори не постигнаха единодушие по бюджета на Здравната каса за догодина. Основните забележки към текстовете са, че с тях не се правят реформи в системата.

От АИКБ се въздържаха да подкрепят бюджета на НЗОК, докато от КНСБ и КТ "Подкрепа" приеха заложената от финансовото минситерство рамка.

Националният съвет за тристранно сътрудничество се събра, за да обсъди проектобюджетите на държавата, на Националната здравноосигурителна каса и на държавното обществено осигуряване за 2024 година.

В бюджета е отразено увеличението на минималната работна заплата от 780 лв. на 933 лв. Капиталовите разходи ще бъдат в размер на 10 милиарда лева. Предвидени са  290 милиона лева за заплати на педагогическия персонал. За възнаграждения в останалите бюджетни организации са предвидени общо 375 милиона лева, като намеренията са средствата да се разпределят по специална методика. 

От КНСБ вече поискаха номинален ръст на заплатите минимум с 15 процента, за да може след елиминиране на 5-те процента прогнозна инфлация, реалният им ръст да е поне 10 на сто, а няколко сектора са в протестна готовност, ако не получат обещания ръст. Вече е ясно, че работодателските организации няма да подкрепят бюджета. След като финансовата рамка бъде разгледана на Тристранния съвет, ще бъде обсъдена от Министерския съвет, за да се стигне и до гласуването в парламента.

Междувременно от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) обявиха, че няма да подкрепят бюджета за 2024 година. Според организацията, в документа не се предвиждат реформи, а точно обратното - такъв бюджет прахосва спестеното фискално пространство, без да инвестира в реформи, продължава нетаргетирано да раздава пари „на калпак“ и съдържа съществен риск за прекомерен дефицит. Според АИКБ най-сериозният проблем на проектобюджета е, че отдалечава страната ни от еврозоната.

"На 17 ноември бюджетите бяха обсъдени от комисиите към НСТС, но съгласие не беше постигнато", припомни вицепремиерът мария Габриел в началото на срещата.