Общество

Тристранният съвет се събира извънредно за повишаването на минималната заплата

От Euronews България Euronews България
Asen Vasilev BGNES Министърът на финансите Асен Василев. Снимка: Архив БГНЕС

Националният съвет за тристранно сътрудничество ще проведе извънредно заседание. Представителите на синдикатите, бизнеса и правителството ще обсъдят новия размер на минималната работна заплата за страната от първи януари догодина, съобщиха от правителствената пресслужба.

Предвижда се МРЗ да се увеличи от 780 на 933 лева, припомня БГНЕС. 

Съгласно разпоредбите на Кодекса на труда минималната заплата за следващата календарна година се определя в размер на 50 на сто от средната брутна работна заплата за период от 12 месеца, който включва последните две тримесечия на предходната година и първите две тримесечия на текущата година. Предлаганият от правителството размер на най-ниското възнаграждение, изчислен по новия механизъм, е 933 лв. от 1 януари 2024 г. Това е ръст от 153 лв. или близо 20 процента спрямо сегашния размер от 780 лв.

Работодателските организации са против новия механизъм за определяне на минималната заплата, като част от представителите на бизнеса настояват той да бъде отменен. Те смятат, че новият размер не съответства на икономическите реалности и че ще постави в затруднение част от българския бизнес, особено малките и микропредприятията в по-изостаналите райони на страната.