Euronews Уикенд

Украински товарен самолет се разби в Гърция

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор

Самолет Ан-12 на украинска авиокомпания, превозващ "опасен" товар, се разби малко преди 23 часа в събота в Северна Гърция близо до Палеохори на около 40 км от Кавала. Гръцки медии цитират очевидци да казват, че е горял двигателят на самолета, на борда вероятно е имало 8 души и около 11 тона "опасни материали", предимно експлозиви.

7 противопожарни коли са изпратени на мястото на катастрофата, но не са могли да се приближат заради продължаващите експлозии.

Пожарникарите са отцепили периметър на около 300 м от мястото на катастрофата. Районният кмет Филипос Анастасиадис каза, че е възможно да се наложи евакуация на село Антифилипи с около 1200 жители.

 

Около 22:45 ч снощи в небето прелетя горящ самолет. За много кратко време на 10 км по-надолу, в равнината между селата Палеохори и Антифилипи той се разби на земята и избухва в голямо огнено кълбо, с много последващи експлозии. Жителите на двете села Палеохори и Антифилипи са посъветвани да държат прозорците затворени и климатиците - изключени.

Филипос Анастасиадис – кмет на Пагайо

Гръцката гражданска авиация съобщи, че полетът е бил от Сърбия до Йордания. Самолетът, произведен от Съветския съюз, е бил експлоатиран от карго превозвача "Меридиан".

Разбра се, че пилотът е предупредил властите за проблем в един от двигателите на самолета и се нуждае от насочване за спешно кацане. Даден му е избор да кацне на летището в Солун или в Кавала и той е избрал Кавала, което е по-близо. Но комуникацията със самолета е прекъснала почти веднага след това.

Сръбски медии посочват, че Ан-12 е излетял от Ниш, вероятно е пренасял муниции, каквито страната изнася за Близкия изток.