Политика

Политолози: Правителството ще оцелее, ГЕРБ и ДПС целят максимално отслабване на ПП-ДБ

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

Възможно е футболният проблем да доведе до оставка на правителството, но вероятността не е голяма, тъй като то има приоритети и ще оцелее. Това по-скоро напомня едно дрънчене на оръжие, отколкото нещо по-сериозно, още повече, че имаме пренареждане на политическата карта след местните избори в контекста на предстоящи европейски избори.

Това коментираха в студиото на Euronews Bulgaria политолозите д-р Иван Начев и доц. Огнян Минчев.

Понастоящем нямаме алтернативна възможност за управление. Ще продължи извиването на ръцете и всички вътрешни кризи, които наблюдаваме, защото в това правителство непрекъснато протича премерване на силите. Това изисква успокояване, което засега протича успешно и показва, че на този етап правителството не може да падне, каза Минчев.

Пренареждане във властта може да стане не само с коалиционно споразумение, а и със задкулисно споразумение между политическите сили, поне докато се гласува бюджетът. Виждаме, че и ДПС се намесва в тази ситуация, допълни Начев.

В това правителство ГЕРБ и ДПС играят в много тясно свързан тандем. Те имат еднакви интереси - максималното отслабване на другия партньор ПП-ДБ. Целта е когато дойде времето за ротация да бъде максимално широка властта, която ГЕРБ ще упражнява заедно с ДПС, както управляваха заедно между 2009 и 2020 г., каза още Минчев.

Очаквам напрежението до ротацията да продължи, защото най-големият губещ от бюджета и неприемането ни в шенгенското пространство ще е ПП, а това нещо ще се промени през следващата година, смята Начев.

Ще се окаже, че номинирането на министрите от ПП-ДБ не се е случило, така както са си го представяли. ГЕРБ има много голяма изгода, че техни министри са включени в това правителство, но партията не носи публична отговорност за тях. Много по-добър вариант за ПП-ДБ би бил, ако участието на ГЕРБ, а както вече виждаме и на ДПС, във властта бъде публично и е ясно кой каква отговорност поема, каза Минчев.

Полезно за ПП-ДБ би било да развият своята коалиционна култура, тъй като виждаме, че много трудно ще си осигурят партньори в управлението на местно и национално равнище, допълни Начев.

Връщането на Доган начело на ДПС означава, че ще има радикална промяна в политическата линия, която наблюдавахме през последните няколко години, каза още той по повод ситуацията в ДПС.

Прави впечатление изключително арогантният тон, с който Пеевски говори на своите партньори. Чак на мен ми става неудобно като го слушам. Как те приемат това негово поведение не мога да преценя. Промяната в ДПС е насочена към утвърждаването на ролята на Делян Пеевски, което е парадоксално на фона на санкциите по Магнитски и съвместното бизнес управление с ГЕРБ за 12 г., допълни Минчев.

Вижте цялото интервю във видеото.