Политика

Борисов: Ако вътрешният министър подаде оставка, то и премиерът трябва да го стори

От Euronews България Euronews България
Borisov BGNES

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов не трябва да подава оставка. Ако той си отиде, и премиерът Николай Денков трябва да я подаде. Така лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира пред журналисти в Дулово, Силистренско, искането на ПП-ДБ МВР-министърът да се оттегли от поста си заради безредиците в София в четвъртък, свързани с футболните протести срещу БФС.

"Казах на Денков, че някой трябва да понесе отговорност, а той уволни Темелакиев (зам.-вътрешният министър). Цялата разправия е, че това е последното останало място, което не може да изпълнява поръчки. Няма да угаждаме на Кирил Петков. Колко зам.-министри назначиха във вътрешното министерство. Хората се вълнуват от оставката на Борислав Михайлов, не от тази на Стоянов. Няма да подкрепим той да подаде оставка", допълни Борисов.

Той подчерта, че Калин Стоянов е бил посочен за министър от Кирил Петков след настояване на ГЕРБ за позицията да бъде избран вътрешен министър, който да е неутрален и отдалечен от всички партии.

„Президент можех да стана, като бях на 40 години. Тогава, като главен секретар имах 93% рейтинг. Сега единствено искам ГЕРБ да бъде стабилизиращият фактор и България да мине през чудовищната криза. За моето его, личната кариера, съм направил толкова много, че не може да ме стигне никой“, коментира Бойко Борисов появилите се информации, че обмисля да се кандидатира за държавен глава.

"Отново аз проявих мъдрост и търпение. Намерихме компромис, за да може в сряда да се отхвърли вотът на недоверие", каза той относно гласуването на втория вот на недоверие срещу кабинета в сряда.

"Поканих Асен Василев, той дойде веднага в кабинета ми. Казах му, че необосновано завишените приходи трябва да бъдат махнати. Дългът трябва да бъде с 1 млрд. по-ниско, да е прецизиран. Той уважи исканията ни", коментира Борисов разговорите от петък с финансовия министър Асен Василев за проектобюджета за идната годината.

"Ако отидем на избори, още по-лошо ще бъде", аргументира се лидерът на ГЕРБ.