Политика

ПП-ДБ поискаха оставката на вътрешния министър, ГЕРБ - на спортния (Обновена)

От Камелия Колева Камелия Колева Журналист

Парламентарната група на „Продължаваме промяната – Демократична България“ поиска оставката ва вътрешния министър Калин Стоянов. Това обявиха пред репортери Кирил Петков, Атанас Атанасов и Христо Иванов в парламентарните кулоари. Повод за решението са снощните „прояви на насилие от полицаи срещу протестиращи“ по време на протестите срещу БФС.

За искането им е уведомен и премиерът акад. Николай Денков, но от ПП-ДБ не казаха какъв отговор са получили.

"Ясно се обявяваме за оставката на Боби Михайлов, този човек трябва да си отиде максимално бързо. Искаме оставката и на Калин Стоянов. Това, което видяхме е недопустимо. Не може хора да бъдат пребивани по заведения. Той трябва да понесе своята отговорност", настоя Петков.

Христо Иванов защити новоизбрания кмет на София Васил Терзиев. "Кога кметът на София, при всички протести до сега е поел отговорност за организацията на обществения ред, за да искаме отговорност от кмет на 3 дена, който дори не е имал възможност да назначи екип. Кметът няма реални правомощия, свързани с ръководството на МВР", допълни Иванов. Нека не прехвърляме отговорността върху кмета, дали е имало провокация, тепърва ще се установява, каза Иванов.

По-различна позиция зае лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който обяви, че оставка трябва да подадат Боби Михайлов и кметът Васил Терзиев заради разрешаването на протеста, както и спортният министър, който дни наред нагнетявал обстановката. "Не е нужно вътрешният министър да подава оставка", смята Борисов.  "В 7.30 часа, когато София гори, получавам имейл с покана за среща. Уплашиха се. Вместо да си гледа града, ме кани на среща", обясни Борисов по повод поканата, отправена му от столичния кмет.  

"Притискане"

За председателя на ПГ на ДПС Делян Пеевски вина за снощните събития пред националния стадион носят кметът Терзиев и спортният министър. "Какво трябваше да правят полицаите? Да се оставят да ги убият, да ги пребият? Тези хора са едни и същи, искаха да пребиват полицаи с камъни. Твърдо заставам зад момчетата от МВР. Или ще има държава, или няма да има", коментира Пеевски пред репортери в НС. 

"Надявам се да има доблестта да признае, че е бил притискан от ПП и ДБ и затова му искат оставката", посочи Пеевски по отношение на Калин Стоянов. "Абсурд е да бъде освободен този човек, който не се бъркаше в изборите и си вършеше работата". "Имаме сведения, че е бил притискан от тях на изборите да работи в полза на ПП-ДБ. Разбрах от хора от екипа му, че не го е направил и затова му искат оставката", заяви шефът на парламентарната група на ДПС.

Пеевски отрече ДПС да се е бъркало в работата на министъра. "Може да проверите кои хора кога са влизали в МВР от ПП-ДБ. Ние там не сме ходили", настоя той.