Спорт

Напрежение пред националния стадион, жандармерията използва водни оръдия (Обновена)

От Саня Петкова Саня Петкова Репортер

Напрежението пред Националния стадион "Васил Левски" ескалира, след като събралите се да протестират срещу ръководството на БФС започнаха да обстрелват полицаите с бомби, факли и най-различни предмети, предаде БГНЕС. Жандармерията вкара в употреба водно оръдие, а след това и второ оръдие.

Силите на реда използваха и лютив спрей, за да се опитат да овладеят ситуацията. От своя страна феновете започнаха да къртят павета и антипаркинг колчета и да ги хвърлят по полицаите. Повече от 15 минути ситуацията не може да бъде овладяна, след което полицията разпръсна протестиращите, събрали се на улица Гурко. Има задържани и пострадали. Сред пострадалите има жена, която не вижда, защото е била обгазена, както и хора с наранявания по главите.

Полицията изтласка протестиращите до Спортната палата на пресечката на ул. Гурко и бул. Васил Левски. Там обаче напрежението не спада, като събралите се фенове запалиха кофи, хвърлят колчета и павета по служителите на реда.

СДВР призовава футболните привърженици да изразяват мирно позицията си

СДВР предприема организация и мерки за деескалиране на напрежението, възникнало по време на протестните действия в столицата, съобщиха от МВР. В резултат на агресивни действия има пострадали полицейски служители, след сблъсъци между агитки има пострадали и сред протестиращите, посочват от ведомството. Нанесени са и материални щети по моторни превозни средства.

Има задържани. Призивът към футболните привърженици е да изразяват мирно мнението си, за да се избегне допълнителна ескалация.

Предвид продължаващите протести от СДВР съветват жителите и гостите на столицата при възможност да избягват преминаването в района на националния стадион и кръстовището при бул. „Васил Левски“ и ул. „Ген. Гурко“. В участъците, където се провеждат протестни действия временно е преустановено движението на градския транспорт.

Общо 12 души са пострадали при протеста. По първоначална информация двама или трима са с по-тежки наранявания. Това съобщиха пред БТА от Центъра за спешна медицинска помощ в София.

СДВР разполага с информация и вече са стартирани действия по издирването на виновните за ескалацията на напрежението, сред тях фенове на столични, варненски и пловдивски отбори, посочват от МВР. Част от провокаторите са задържани. Иззето е голямо количество пиротехника, сигнални пистолети, боксове, метални тръби и други забранени за носене на масови събирания предмети, уточняват от ведомството.

Stadion Protest Снимка: BGNES

В района горят няколко пожара, на място има пожарни автомобили, както и няколко линейки с пуснати сирени.

Исканията на феновете са за незабавната оставка на президента на БФС Борислав Михайлов и цялото ръководство на футболния съюз. Хората искат свикване и провеждане на спешен нов Конгрес на БФС и избор на ново ръководство, не по-късно от февруари месец 2024г. Очакват се футболни запалянковци и от други градове на страната.

Недоволството се организира във Фейсбук, а на страницата на протестиращите се появи послание:

„Започваме! Днес цяла България ще покаже какво мисли за Борислав Михайлов и цялото БФС!“

BFS Futbolni Fenove Снимка: Димитър Петров

Според министъра на вътрешните работи Калин Стоянов не се очакват провокации по време на протеста.

„Чак провокации не очакваме. Разговаряли сме с част от ръководителите на футболните фенове. Мисля, че няма да се стигне до ескалация на напрежението. Все пак сме взели необходимите мерки“, посочи министърът, цитиран от БТА.

Той увери, че МВР е създало необходимата организация за охраната на обществения ред, действайки по предварителна процедура. Министърът припомни, че около 1600 полицейски служители ще бъдат на терен в центъра София.

BFS Ostavka Снимка: Саня Петкова