Политика

Денков: Ако Стоянов не посочи случаите на насилие, ще си подам оставката

От Анелия Джамбазка Анелия Джамбазка Репортер

Ако искаме насилието да изчезне, всички държавни институции трябва да дават пример, че проявите на насилие са неприемливи. Ако Стоянов излезе и каже нещата, които аз казвам и тези полицаи напуснат, аз няма да имам проблем с него. Но ще имам проблем, ако продължава да замазва. Ако министърът не посочи това като насилие, да ще си подам оставката.

Това заяви премиерът Николай Денков на брифинг в Министерския съвет, където се състоя регулярна среща за мерките за борба с агресията и насилието.

Аз не мога да приема да бъда премиер в правителство, което бие хората по улицата, както ставаше преди, допълни той.

Огромна част от полицаите охраняваха протеста по начин, който може да служи за пример. Но тези, които използваха палките и биеха без причина, нямат място в редицата на полицията. Тези полицаи петнят МВР, настоя премиерът.

Премиерът Денков иска анкетна парламентарна комисия да изчисти всички факти и обстоятелства за събитията от четвъртък вечер в София, когато футболни фенове вилняха в центъра, а отделни полицаи злоупотребиха със сила.

Не съм чувал от министъра на вътрешните работи категорично осъждане от това, което видяхме от полицаите като злоупотреба със сила. Без съмнение имаше провокации от страна на протестиращите, но искам Калин Стоянов да излезе и да каже, че това повече не може да се търпи, заяви Денков.

По-рано днес той се е срещнал с вицепремиера Мария Габриел, за да обсъдят дали трябва да бъде освободен вътрешният министър Калин Стоянов.

Относно това дали съпредседателят на ПП Кирил Петков е оказвал натиск върху Стоянов, чиято оставка поиска през изминалата седмица, по време на изборния процес, премиерът каза, че Кирил Петков никога не е казвал трябва да спечели една партия или друга – не.

Денков добави, че напълно одобрява работата на Калин Стоянов по отношение на Шенген.