Свят

В търсене на успеха: Как българи стигнаха до земите на Хондурас в началото на 20-и век?

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

След края на Първата световна война България е в един от най-тежките си периоди. Работа почти няма и икономиката е в застой. През 20-те и 30-те години на 20ти век стотици българи се отправят на пътешествие през океана, за да търсят нов живот и препитание в западното полукълбо. 

Оказва се, че тяхната голяма мечта е бил да отидат в Съединените щати, така че те взимат параходите и тръгват към Куба. Оттам да се установят в САЩ. Но това е период, когато Съединените щати са в голямата депресия, поради което се оказва, че Америка, въпреки че имат желание да отидат там, няма какво да им предложи. Тогава научават, че в Хондурас се предлагат свободни земи.

Спас Ташев - историк

След пристигането си в Хондурас, българите започват да се занимават с различни отрасли. Сред тях е и дядото на Хуан Раскоф - Иван.

Дядо ми е пристигнал в Хондурас с кораб, заедно с много други българи. Преди да дойдат тук, те са акостирали в Куба. Когато дошъл тук, сменил името си от Иван Расков на Хуан Расков, защото било по-лесно за местните да го произнасят. Кръстен съм на него.

Хуан Раскоф - българин в Хондурас

След като получават земя от държавата, нашите сънародници започват да създават ферми, а някой пък разработват свой собствен бизнес. 

Дядо ми беше земеделец. Той отглеждаше различни плодове и зеленчуци в своята ферма. Най-добрият му приятел, който също е от България, беше пекар. А днес ние се занимаваме с различни сфери. Аз работя в образователната система. Брат ми е адвокат, а една от сестрите ми е лекар.

Хуан Раскоф - българин в Хондурас

По това време Хондурас е държава, която е целяла бързо да развие своята икономика. Един от основните източници на доходи за страната е бил износът на банани. Транспортът обаче е бил изключително труден, тъй като всичко се е пренасяло на ръка. Голяма част от българите са били по професия инженери и впоследствие на тях се пада трудната задача да изградят железопътните линии на страната. Тогавашният президент на страната остава доволен от тяхната работа и предлага държавата изцяло да поеме разходите по строителството. Вместо да строят по права линия обаче, преселниците ни започнали да криволичат, за да излезе по-голям километраж. Скоро толкова се замогнали, че станали работодатели на местните и дори започнали да печатат пари.

Започва строителство на железници, с които да могат да се транспортират тези банани оттам с кораби директно за Съединените щати. Ние участваме при изграждането на напоителни канали и железници. Хлебопекарната дейност на практика е дело на българите. Дори смята се, че един от типовете хондураски хляб, който се казва Булулу, също има български произход.

Спас Ташев - историк

По време на строителството на железопътната линия, българина Борис Петров открива река, която се превръща в символ на българите в страната. Тя получава името Рио Булгария, като става първата и единствена река в света, носеща името на нашата родина. Местните споделят, че Рио Булгария е нещо повече от река. За тях тя е символ на корените им. Наследниците на българските пионери продължават да се събират, като последната голяма среща е през 2022 година.