Свят

Бунт в затвор в Хондурас: 41 жени загинаха, близките търсят възмездие

От Лора Карамфилова Лора Карамфилова Международен редактор

По време на бунт в женски затвор в Хондурас загинаха 41 затворнички. Повечето от тях изпепелени до смърт, а други – застреляни. 7 жени са в болница и се лекуват от прострелни и прободни рани.

Президентът на страната Ксиомара Кастро обвини за случилото се уличната банда „мара“, които според държавния глава са действали с помощта на надзирателите в затвора. В профила си в социалните мрежи Кастро написа, че ще предприеме „драстични мерки“.

Искаме справедливост, това е. Има много загинали. Над 40 души, не знам дали нашите близки също не са сред жертвите. Трябва ни информация.

Асусена Мартинес, майка на затворничка

Затворът в град Тамара се намира на около 40 км от столицата Тегосигалпа.

Властите не ни казват нищо. От 8 сутринта чакаме поне списък с имената на загиналите. Искаме поне имената на оцелелите, защото докато не дойдат криминалисти не могат да ни кажат нищо за загиналите.

Саломон Гарсия, баща на затворничка

Бунтът от вторник може да засили натиска върху Хондурас да приложи нулева толерантност каквато е практиката в затворите в съседен Салвадор. Най-голямата трагедия в затвор в Хондурас от един век насам беше през 2012 г. в затвора Комаягуа, когато 361 затворници загинаха при пожар.