Свят

Руслан Трад: За съжаление, цивилните жертви вече са поносима цена, която държавите плащат

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

„Можем да кажем, че цената (на която Израел би унищожил Хамас – бел. ред.) ще бъде доста висока откъм цивилни жертви. Това е факт, който вече е широко приет, за съжаление. Вече имаме такава ситуация в световен мащаб. Такава е геополитическата ситуация – цивилните жертви са една поносима цена, която държавите плащат.“

Така международният анализатор и изследовател на Близкия изток Руслан Трад коментира последните събития от войната между Израел и Хамас.

Израелската армия трайно навлезе в Газа, пое контрол върху пристанището на града и проведе операция в най-голямата болница в палестинския анклав. Всичко това се случва на фона на увеличаващите се критики от страна на международната общност за причиняване на хуманитарна криза и увеличаващ се брой цивилни жертви.

„В момента виждаме в поведението на Нетаняху – и не само неговото – че големият брой цивилни жертви е нещо, което може да бъде понесено. Готови са да приемат всякакви критики, защото фактически тези критики тях не ги интересуват“, смята Трад.

„Вече имаме „свалени карти“ – ясно е, че умират цивилни, но това е част от операцията. И не може да се направи нищо“, убеден е той.

 

Цялото интервю вижте във видеото.