Euronews Уикенд

Борисов: Добре е за нас да направят правителство, но е лошо за държавата

От Георги Колев Георги Колев Редактор

Ако се направи правителство с третия мандат, това ще бъде добре за партията, но ще бъде лошо за държавата.

Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, предаде БГНЕС.

Борисов коментира икономическите данни и твърденията за рекорден растеж на индустриалното производство. Той подчерта, че не става дума за реален ръст, който да бъде от полза на бизнеса и гражданите, а за ръст на износа на оръжия заради войната на Русия срещу Украйна. Лидерът на ГЕРБ заяви, че в момента изнасяме продукция, произведена на ишлеме, с което се доближаваме до страните от Третия свят.

 

Износът не се е вдигнал заради износ на реалната икономика, а заради износа на бензин, жито и на оръжия. Инфлацията и горивата вдигат хляба, а не липсата на ДДС.

Бойко Борисов, лидер на ГЕРБ

Той цитира данните на БНБ, която влоши макроикономическата прогноза за 2022. „Прогнозата е ужасна. Аз три пъти вадя държавата от кризи – гръцка, миграционна, COVID. Но и ние имаме душа. Промяната ни нанесе повече щети, отколкото COVID кризата“, подчерта Борисов.

Той съобщи, че според данните на БНБ икономическият растеж всъщност е 1,9%, което е нищо. Борисов попита защо никой не цитира данните на БНБ за инфлацията.

 

Тази чудовищна инфлация не е реклама нито за ПП, нито за Асен Василев, нито за Кирил Петков. Ако българите са имали в банките 100 млрд. лв., сега са 50 млрд. Такова чудовищно обедняване на българите не е имало. Инфлацията при цените на храните е над 23%. Каква пенсия си дал тогава на хората?

Бойко Борисов, лидер на ГЕРБ

Според него ПП не искат да управляват, защото няма откъде да докарат природен газ. „ПП не искат правителство, те бягат“, каза лидерът на ГЕРБ и добави, че дори президентът Радев също не бърза със служебен кабинет и иска партиите да се разберат, защото разбира какво тежко наследство искат да му остават Петков и Василев.

„Моделът ПП е забогатяване на фамилиите. Кюлчета не съм имал никога. Докато Кирил Петков, Лена Бориславова, шефът на парламента не кажат, че са били в онзи апартамент за любов, защото там други зали няма. Тук няма ли конфликт на интереси, другото не ни интересува. Докато не се зададе този въпрос, ние от ГЕРБ други отговори няма да даваме. И накрая да попитам защо има политически партии, след като Промяна разби всичко. Тяхната съдебна реформа се сведе до свои хора в прокуратурата и Бойко Рашков в КПКОНПИ. Ние такава реформа няма да подкрепим. Сега се опитват да счупят и партийната и политическата система“, предупреди Борисов.