Добро Утро, Европа

Социолози: Търси се успешната формула

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор

Социолозите Марчела Абрашева и Юлий Павлов коментираха в студиото на „Добро утро, Европа“ актуалната политическа ситуация. Според тях основен проблем е намирането на формула, която да реши сегашния политически пъзел.

 

Притеснително е не кой ще получи мандата, а разнобоя между формулите, които ни съобщават формациите.

Марчела Абрашева, социолог

Въпросът е да се намери формула, която да тушира силните личностни противоречия. И аз мисля, че това, което предлагат „Демократична България“, е най-разумното – запазва егото на Петков и Василев, които запазват репутацията си и отстъпват крачка назад.

Юлий Павлов, социолог

Според Абрашева, абсолютно всички политически партии от 6 месеца се държат предизборно. Много би било чудесно да има правителство, което да има план да се занимава с кризите, надява се тя, но си представя и ситуация, в която има едно правителство, а в парламента всички се държат популистки, предизборно. Въпросът е дали има между самите политически сили съгласие да бъдат отложени изборите.

Според Павлов, ако гледаме кое е по-полезно за мнозинството от българските граждани (защото почти 60% не искат предсрочни избори), изборите не са в техен интерес. Но те не са в интерес и на основните политически сили. Те сами се набутаха в този капан, убеден е социологът.

Независимо дали има правителство или не, не отиваме скоро към край на острото политическо противопоставяне, смята Абрашева.

Напоследък се фетишизира нещо абсолютно безсмислено – кой ще спечели изборите. Въпросът е кой ще успее да състави управляващо мнозинство, категоричен е Павлов.

Целия разговор вижте във видеото.