Добро Утро, Европа

Преди третия мандат: Президентът Румен Радев събра партиите за консултации

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор

Партиите в очакване на решението на президента кой ще получи третия мандат за правителство. Доскорошните партньори във властта обещаха отново да започнат да си говорят, за да съставят кабинет. А опозиционните формации потвърдиха заявките си за бързи предсрочни избори. Въпреки уверенията за диалог се очертаха разделителни линии за това какво трябва да бъде следващото правителство - политическо или експертно. 

Да се оползотвори последната надежда. Така президентът Румен Радев определи новия кръг от консултации преди връчването на третия мандат за кабинет. 

 

Необходимо ни е не просто сделка за ново правителство, а ефективно управление със стратегически хоризонт, което да предприеме и да изпълни необходимите реформи.

Румен Радев - президент

Първи на "Дондуков" 2 влязоха от "Продължаваме промяната", които обявиха, че са готови да направят всичко възможно България да има парламент и правителство.

 

Искаме да видим при кого ще отиде третият мандат - не искаме два милиарда вместо да отидат при хората - да отидат при 8 човека. Както аз показах с личния си пример, личните кандидатури въобще не са от важно значение.

Кирил Петков - министър-председател в оставка

От ГЕРБ-СДС потвърдиха, че не са променили позицията си, че в настоящия парламент не може да има стабилно мнозинство. 

 

Няколко фамилии управляват държавата като частната си фирма или стартъп компания. Хора от приятелския кръг вземат решения и в Министерския съвет, и в Народното събрание, и в Министерството на финансите.

Десислава Атанасова - ГЕРБ-СДС

От Движението за права и свободи са убедени, че предсрочни избори ще има. 

 

Нужна е нова основа, за да има нова къща. Предишната основа задава грешен модел, крива къща. Много е важно какво има да се направи преди предсрочните избори и ние си носим нашата отговорност.

Мустафа Карадайъ - председател на ДПС

В следобедните часове в президентството влязоха и основните претенденти за третия мандат. Председателят на БСП Корнелия Нинова настоя за правителство от политически фигури, а не експерти.

 

Предпочитаме категорично политически вместо експертен кабинет. Това означава ясно носене на политическа отговорност. Чакат ни тежки изпитания есента и зимата и не мисля, че тази отговорност трябва да се размива, скривайки се зад експертен кабинет.

Корнелия Нинова, председател на БСП

Час по-късно от "Има такъв народ" заеха противоположната позиция - нужно е експертно правителство, а партийните лидери трябва да отстъпят крачка назад. 

 

Би било добре, ако е възможно, политическите лидери да отстъпят малко по-встрани и в тази ситуация в едно правителство за шест месеца или година, колкото време е нужно за справяне с най-належащите прояви на кризата, да бъдат изтикани напред като изпълнителна власт хора, които са по-скоро с експертиза, отколкото политически лица. Защото заради политически проблеми се стигна до тази криза.

Тошко Йорданов - ИТН

От "Демократична България" са съгласни и на двата варианта - както за участието на политически лидери в правителството, така и за отсъствието им. 

 

Обмисляме дали не е добре политическите лидери да направят крачка назад, но ако в крайна сметка надделее гледната точка, че е добре да има политически лидери и да се носи политическа отговорност - по никакъв начин това не е условие, на което държим.

Христо Иванов - "Демократична България"

Най-малката парламентарна група - на партия "Възраждане", влезе на "Дондуков" 2 с непроменена позиция - нужни са бързи избори. 

 

Сегашният парламент е напълно изчерпан и фалирал - както морално, така и управленски. Имаме огромни проблеми със събирането на кворум, но този парламент със този състав няма да бъде работен.

Костадин Костадинов - "Възраждане"

Предстои президентът Румен Радев да избере на коя партия да връчи третия мандат за съставяне на правителство.