Икономика

Енергиен експерт и синдакалист влязоха в спор дали да се национализира „Лукойл Нефтохим“

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

„Март месец е възможен срок, но не е един от най-разумните срокове. Самият закон, който депутатите приеха е ясен – 1 октомври 2024 г. поетапно намаляване на руския нефт, за да може цялата технологична работа по инсталациите да бъде свършена.“

Това каза в ефира на Euronews Bulgaria президентът на Синдиката на българските нефтохимици Павлин Ваковски. Според енергийния експерт Красимир Манов обаче от влизането на дерогацията в сила от май 2022 г. досега „Лукойл“ можеше сто пъти да се е подготвил да работи с какъвто и да е петрол.

По думите на Манов още „Лукойл“ може още отсега спре с руския петрол.

Българският интерес е веднага рафинерията да бъде национализирана. И тази дерогация беше извоювана, за да се възползва българският народ от тези 73 стотинки от разликата в цената на сортовете Urals и Brent.

Красимир Манов, енергиен експерт

„Българското правителство, специално Асен Василев и Николай Денков работят за защита на руските интереси. Едни защитават „Лукойл“, а други като президента защитават „Газпром“, а българският интерес е да си получаваме тези 73 стотинки“, подчерта Манов.

Не съм икономист, но по думите на експертите нещата няма да се случат по най-бързия начин без увеличение на цените на колонката.

Павлин Ваковски, президент на Синдиката на българските нефтохимици

„Аз се надявам ръководството да има готовност, защото ние искаме все пак да работим и да си получаваме заплатите и да се подобрява положението. Ние предпочитаме да работим в една спокойна бизнес среда“, допълни Ваковски.

„Аз съм говорил с Кирил Петков. Той ми каза, че те нямат експерти в тази област и за това е необходимо да ги съветват хора, които разбират от това нещо. Те и ГЕРБ работят за Кремъл и за Путин. Кой построи Турски поток за 3 млрд. лв. – Бойко Борисов. И тичаше като пуделче покрай Путин да му дава отчет“, посочи Манов.

 

Целия разговор вижте във видеото.