Икономика

Премиерът: Бързото падане на изключението за внос на руски нефт носи риск за "Лукойл" и за цените на горивата

От Euronews България Euronews България

„Всяко съкращаване на сроковете за премахване на дерогацията увеличава значително рисковете от нарушаване на дейността на рафинерията. Също така има голяма вероятност да се стигне до покачване на цената на горивата“. Така премиерът акад. Николай Денков коментира след заседанието на Съвета по сигурността към Министерски съвет евентуални промени, свързани с т.нар. дерогация – изключението за внос на руски нефт и нефтени продукти, което трябва да действа до идния октомври.

По думите на Денков по време на срещата са били обсъдени рисковете при неполучаване на петрол в рафинерията и възможността тя да спре работа.

"Ако искаме да няма риск за рафинерията и горивата, трябва да се спазват сроковете в доклада за дерогацията на Народното събрание. Минималните срокове за премахване на дерогацията са: след 31 декември - не повече от 50% руски нефт. След 31 януари - не повече от 25% и от 1 март - изцяло неруски нефт. Трябва поетапно да се осъществява смяната на нефта, защото иначе има рискове от запушвания, експлозии и пожари", предупреди премиерът.

Той потвърди, че има интерес към покупка на "Лукойл". 

Представителите на ГЕРБ-СДС, както и на ДПС напуснаха заседанието, като обявиха, че то е "загуба на време". "Ако някой търси политически изяви, един от начините е да си тръгне ядосан от Съвета по сигурността", коментира Денков.