Икономика

ДПС и ГЕРБ-СДС започват разговори с Асен Василев за проектобюджета на държавата

От Euronews България Euronews България
Asn Vasilev BGNES Снимка: БГНЕС

Управляващото мнозинство в лицето на ГЕРБ-СДС и на ПП-ДБ, както и ДПС, започват разговори за проекта за държавен бюджет за 2024 г. с финансовия министър Асен Василев. Това обяви председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски, като посочи пред репортери, че са се срещали по въпроса за параметрите по проектобюджета. „След разговори с ГЕРБ по темата ще кажем дали ще подкрепим бюджет 2024 г.“, посочи Пеевски.

По думите му е имало среща с председателя на бюджетна комисия Йордан Цонев и Асен Василев в НС. “Ще се проведат разговори с нашите експерти и финансовия министър, предполагам ще има и такива между ГЕРБ и министъра и след това ще седнем да разговаряме по темата”, обясни Пеевски. "Бюджет в този му вид няма да го подкрепим. Финансовият министър Асен Василев да си го преправи преди първото четене, за да не се налага да гласуваме против". Въпреки това обаче, бюджетът няма да е причина правителството да падне, коментира по-рано пред репортери в НС и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Според него дълговата криза е факт.

"От тук насетне и ние имаме вина, в тези 3 г. се направиха всички възможни глупости и затова държавата е на тоя хаос. В момента всичко е олевяло и предлага максимума, а няма събираемост и инвестиции. Няма нищо, което да ни даде основания да кажем: "Догодина ще сме по-добре", обясни той.

И обясни, че исканията им за пари за местната власт са за всички общини, но "при положение, че чертата в бюджета излиза и той е реалистичен". Иначе - 3 г. нямаше нищо в общините, могат да изкарат още една, добави Борисов. Ние сме казали, че ще подкрепяме само неща, които считаме за правилни, добави Борисов на въпрос ще оттеглят ли подкрепата си към кабинета.

"Не съм съгласен с тези дългове. Трябва да взимаме толкова дълг, колкото имаме да връщаме стар. Това е честно към внуците и младите хора. Тези пари не сме ги изработили. Асен Василев не ги е събрал", посочи лидерът на ГЕРБ.