Политика

Николай Свинаров: Смешно е да се държи кабинет на 5 месеца отговорен за несвършеното за 40 години

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

„Отбраната и националната сигурност са слаба точка на това управление, изглежда и на цяла Европа, която не е очаквала подобни военни действия и на север, и на юг, от България. Европа не е очаквала да има такова разединение и такава липса на решимост сред лидерите на европейските държави.“

Това коментира в студиото на „Добро утро, Европа“ бившият министър на отбраната Николай Свинаров.

Смешно е на едно правителство, което управлява България от 5 месеца, да се търси отговорност за несвършена работа през последните 40 години.

Николай Свинаров, бивш министър на отбраната

„Част от вносителите на вота са управлявали в този период и не могат да се похвалят с различни успехи в областта на отбраната и сигурността“, подчерта Свинаров.

По думите му проблемът е чисто политически, както при всеки един вот на недоверие.

Той посочи, че част от вносителите на вота срещу кабинета продължават да определят държавите членки на Алианса като чужди държави, а същевременно „изпитват една симпатия към Русия и си мислят, че българският национален интерес е равен на руския, което няма как бъде обяснено, при положение, че сме членове на НАТО от близо 20 години“.

„Българските военнослужещи учат, работят и действат в едни много неприятни условия. Не в по-добро положение са районните управления на МВР“, коментира още той.

Трябва да намерим как да бъдем адекватни партньори в рамките на НАТО и ЕС в сферата на сигурността и отбраната.

Николай Свинаров, бивш министър на отбраната

„Второ, трябва да имаме национална стратегия за изграждане на българската армия и нейното превъоръжаване. Трето, трябва да се отделят безспорно много средства“, допълни бившият министър на отбраната.

„Ако България мисли за отбрана и сигурност, не трябва да мисли за вот на недоверие, а трябва да мисли за един целеви заем, за да може да направи своето превъоръжаване за 2-3, а не за 20 години. Това е от съществено значение, с оглед динамиката на процесите в Европа и света“, коментира той.

„Един заем от 4-5 млрд. ще ни даде възможност да съкратим поне тройно сроковете за модернизация на българската армия“, смята Свинаров.

Според него настоящото управление трябва да изкара целия си мандат.

 

Целия разговор вижте във видеото.