Общество

Пламен Данаилов от ИТН: Новият председател на общинския съвет в София трябва да е обединяваща фигура

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

„Не вярвам да се стигне до избори за общински съветници. Разумът ще надделее, диалогът ни ще е свързан с това кой каква отговорност поема за изпълняване на обещанията, които сме давали на избирателите си“.

Това заяви в ефира на Euronews Bulgaria Пламен Данаилов, общински съветник от „Има такъв народ“ относно невъзможността да бъде избран председател на новия Столичен общински съвет.

ИТН имат трима съветници, а партийното решение е да не подкрепят кандидатурата на Борис Бонев от ПП-ДБ-СС да оглави СОС.

„Решението на партията е моята кандидатура за председател да бъде издигната отново в понеделник, когато ще се проведе нов избор“, посочи Данаилов.

Той прогнозира, че няма да се стигне до безпрецедентни предсрочни избори за общински съветници и ще бъде намерен компромис за избора. „Трябва да е обединяваща фигура, равно отдалечена от всички, за да може балансира между интересите на всички 7 формации, представени в СОС“, смята той.

Относно месечната заплата на столичния кмет, с която са обвързани и възнагражденията на съветниците, и заявката на кмета Васил Терзиев, че ще я дарява и символично ще взима само лев от нея, Данаилов коментира, че заплатата в София на месец е около 1200-1300 лв. В сравнение в някои по-малки градове заплатата надхвърля 3000 лв., даде пример той. „Има доста млади колеги общински съветници, за които това възнаграждение е притеснително“, допълни представителят на ИТН.

Повече от разговора във видеото.