Политика

Терзиев: Ще взимам само лев от заплата си, а останалото ще дарявам

От Анелия Джамбазка Анелия Джамбазка Репортер
Denkov Terziev BGNES Снимка: БГНЕС

Новият кмет на София Васил Терзиев ще дарява заплатата си, а за себе си ще остава само лев. "Сами разбирате, че заплатите на общинските съветници зависи от заплата на кмета. От заплата, която се полага на кмета, ще взема 1 лев, а другото ще го даря. Няма как да привлечем качествени хора, които да работят за 70-80 стотинки". Това заяви Терзиев след срещата си с премиера акад. Николай Денков.

Думите на новия кмет на столицата идват след днешна публикация на общинския съветник от ГЕРБ Димитър Вучев, който коментира във Фейсбук: „Васил Терзиев поиска 1 лв. заплата като кмет на Столична община. Силна заявка, нали? И сега само си го представете - една цяла институция, в която всички избрани политици взимат месечни заплати от съответно 1 лв. (кмет), 0,90 лв. (председател на общински съвет) и 0,63 лв. (общински съветници)“.

Без затворени врати

Не затваряйте вратите към никоя политическа сила. Така премиерът акад. Николай Денков се обърна към Васил Терзиев. "Благодаря на г-н Денков за протегнатата ръка", отвърна Терзиев на брифинг пред медиите.

"За мен беше изключително важно да проведем тази среща и да изложа основните приоритети, които имаме. Беше доста конструктивно и се надявам, че ефектът от доброто сътрудничество между Столичната община и изпълнителната власт ще може да бъде усетено от софиянци през следващите месеци и години", допълни Терзиев.

"Ще инициирам срещи с всички политически партии и техните представители. Оптимист съм", каза още Терзиев.

"Васил Терзиев постави няколко от общите теми, по които екипа му в момента знае, че трябва да работи интензивно - образование, финансиране на общините", разказа премиерът.

„Споделихме какви са посоките. Говорихме за училища, детските градини и инфраструктурата около тях, децентрализацията“, каза Васил Терзиев. Ако до три месеца не се избере председател на СОС, трябва да се проведе нов избор за общински съвет. Това се надявам да не се случи, защото ще произведе блокаж на работата на Столична община, посочи Терзиев. От кого бихме се отказали не е тема на днешния ден.

Екипът ни ще бъде обявен в края на настоящата седмица, уточни столичният кмет.