Местни Избори 2023

Съдът отхвърли искането на Ваня Григорова да спре встъпването на Васил Терзиев като кмет на София

От Euronews България Euronews България

Административният съд на София отхвърли искането на Ваня Григорова и Иван Таков за спиране на предварителното изпълнение на решението на столичната Общинска избирателна комисия, с което кандидатът на ПП-ДБ-СС Васил Терзиев бе обявен за кмет на София.

Жалбата на Ваня Григорова, в качеството ѝ на кандидат за кмет на Столична община и Иван Таков, в качеството му на председател и представляващ МК „БСП за България“ беше изпратена вчера на ОИК-Столична за незабавно окомплектоване с административната преписка и изпращането им в съда.  Преписката се върна обратно в първоинстанционния съд днес около обяд и делото веднага беше образувано за разглеждане, като съдът се произнесе незабавно по искането за спиране на предварителното изпълнение.

Предстои АССГ да насрочи административното дело за разглеждане в открито заседание идната седмица.

Определението по искане за спиране на изпълнението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд.

Терзиев: От понеделник започвам да изпълнявам задълженията си като кмет на София

„Това решение не е неочаквано за моя юридически екип и никога не съм имал притеснения“, каза избраният за кмет на София Васил Терзиев.

„Още след изборите казах, че всички машинации са извън нашия отбор. Много от безобразията са всъщност в мой ущърб и от понеделник ще изпълнявам задълженията си като кмет на София в интерес на всички граждани. От ден едно ще сме в общината с добре подготвен екип, който заедно с Общинския съвет ще заработи за видима промяна на града ни като достойна европейска столица“, добави той.