Политика

Валери Жаблянов: Не знам дали е по силите на Ваня Григорова да консолидира лявото

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

Ако правим аналогия с промените в ръководството на ДПС преди години и сега, смяната на Лютви Местан стана в изострена външнополитическа среда. Изострените отношения между Турция и Русия заради войната в Сирия. Мисля, че може да се търси такава аналогия днес с ролята, която Турция се опитва да заеме във войната между Израел и арабския свят, войната в Украйна.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria политическият анализатор и бивш депутат Валери Жаблянов.

ДПС винаги е била партия, която следи внимателно какво става в международните отношения и Балканите. Определящото е, че Балканите, светът и Европа навлизат в етап, в който ще се променят много неща. Доган има необходимост от по-интензивно присъствие и активност на партията във вътрешно и външнополитическия живот. Не бих бил толкова сигурен как ще се развие процесът с избор на председател на ДПС.

„Левицата“ успя да създаде добра организационна база по места на тези избори. Направихме заявка за консолидация на лявото пространство. С ръководството на БСП не се получи никакъв диалог, но се получи с представители на партията по места. Процесът по консолидация на левицата е без алтернатива, но не може да се случи толкова бързо. Дали това е по силите на г-жа Григорова? Тя постигна добър резултат в София, но това е процес, който засяга много среди и хора, не е по силите на един човек. Не смятам, че трябва да я натоварваме с такава отговорност.

Обявяването на кандидатурата на Григорова беше забавено умишлено от ръководството на БСП с 2 месеца. Не мога да си обясня защо. Ние от „Левицата“ бяхме готови в края на юли с кандидатурата.

Не бих определил позицията на Григорова като проруска, по-скоро не обяви никаква позиция по тези въпроси (за Крим и свалянето на украинското знаме от общината - бел. ред.). В едни местни избори тази тема няма какво да прави.

Вижте цялото интервю във видеото.