Местни Избори 2023

Ваня Григорова ще оспорва резултатите от изборите

От Георги Карамфилов Георги Карамфилов Репортер

Данните, ако са истински, показват, че имаме двойно увеличение на хората, които са ни подкрепили между първи и втори тур. Действително сигурно разликата е още по-голяма.

Това каза кандидатът за кмет на София Ваня Григорова, която загуби битката за столицата на балотажа в неделя от кандидата на ПП-ДБ и "Спаси София" Васил Терзиев.

Преборихме се с едната сглобка, малко не ни остана да се преборим с другата част от сглобката. Срещу нас беше впрегнат целия властови, финансов и технически ресурс, с който разполага ПП-ДБ и ГЕРБ.

Аз ще бъда първата, която ще поздрави г-н Васил Терзиев, ако и когато съдът реши, че тези резултати и начинът, по който бяха постигнати, са законосъобразни, заяви Григорова. Тя обеща, че ще бори за всеки глас, на всеки софиянец.

За нас тези избори не са приключили, извършваме проверка секция по секция, бюлетина по бюлетина. Вече имаме достатъчно основания, за да оспорим крайния резултат от изборите, съобщи Иван Таков.

Припомнихме записа на ПП, в който се казва че трябва да вземат шефовете на МВР, за да си гарантират изборите. Ние ще покажем доказателства и свидетелства на хора, за да може нашите избиратели да са спокойни, че сме направили всичко възможно, каза още Григорова.

На първо място машините са удостоверени неправомерно. Когато МЕУ приключва довереното изграждане на кода. На тази снимка се вижда, че хеш кодът не може да се валидира. Странно е как никой не е видял, че това се е случило. В нарушение сме на изборния кодекс, защото нямаме гарантиран хеш код. Получихме сигнал за машини с разписка с размазан хеш код. Това ни кара да си мислим каква е причината. Когато хеш кодът не е валиден, трябва да се генерира нов. Ако машините не са удостоверени надлежно не би следвало да се използват. Има риск голям брой гласове да не са били отчетени, каза Благовест Кирилов.

"Нашата битка все още е за кмет на София. Какво и как в Общинския съвет е следващ въпрос. Отново казвам ние не водим битка срещу машините като такива. Ние показваме проблем и поставяме под въпрос резултата в София. Ние ще обжалваме решението на ОИК", каза Таков.

"С кого ще се водят разговори и как ще видим после. Дали ще бъда председателя на СОС не е на дневен ред. Ние имаме наши цели и програма, която ще последваме. Ние настоявахме, че кметът на Столична община трябва да е стопанин. Силно се надявам да е разбрал, че концесионирането не е стопанисване", допълни Григорова.

Тя ясно подчерта, че не е член на БСП и няма как да се бори за мястото на неин лидер. „Нека всички да се успокоят. На дневен ред е София”, каза още Ваня Григорова.