Политика

Мустафа Карадайъ подаде оставка като лидер на ДПС (Обновена)

От Таня Петкова Таня Петкова Редактор

Мустафа Карадайъ е подал оставка като председател на ДПС пред централното оперативно бюро на партията днес. 

Съпредседателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски съобщи, че Мустафа Карадайъ е взел решението си сам да подаде оставка. Това е негово лично решение, мандатът му изтичаше на 12 декември, коментира Пеевски.

До провеждане на партийната конференция, на която трябва да бъде избран нов предедател, функциите ще изпълнява Ахмед Доган, съобщиха от ДПС. 

В края на май тази година почетният председател на ДПС Ахмед Доган защити лидерството на Карадайъ в специално послание към актива на партията. 

„Всяко посегателство срещу председателя на ДПС е посегателство срещу ДПС и неговите избиратели", заяви тогава Доган. 

Почетният председател на ДПС съзира разрушителни действия срещу Движението, но изрази подкрепа и увереност в лидерството на председателя Мустафа Карадайъ:

 

ДПС трябва да устои на политическите обрати на времето! А нашият председател г-н Мустафа Карадайъ да продължава да ни представлява уверено, разумно и перспективно.

Ахемд Доган, почетен председател на ДПС

През последните месеци вървят слухове за напрежение между почетния председател и лидера. Те се засилиха особено след многозначителното пожелание на Доган по случай рождения ден на Карадайъ "да намери мярата на личното и партийното с националното и европейското здраве". 

На 24 декември 2015 г. Мустафа Карадайъ е избран за съпредседател на ДПС, а четири месеца по-късно – на 24 април 2016 г. IХ. Национална конференция на ДПС го избира за председател на ДПС. На проведената на 12 декември 2020г. Х. Национална конференция на ДПС е преизбран за председател.

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ е председател на парламентарната група на ДПС в 43 и 44 Народно събрание. Като народен представител е избиран в 42, 43 и 44 НС.