Общество

Новият кмет на София Васил Терзиев положи клетва (Обновена)

От Йоана Георгиева Йоана Георгиева Репортер

Васил Терзиев положи клетва като кмет на София, заедно с кметовете на райони и кметства. Клетва положиха и избраните за общински съветници. В състава на съвета този път не влиза нито един независим кандидат. 

Издигнатите кандидати за позицията на председател на Столичния общински съвет са четирима: Борис Бонев – ПП-ДБ (Спаси София), Диана Тонова – БСП, Красимир Гълъбов – „Възраждане“, Пламен Данаилов – „Има такъв народ“.

Изненадата дойде от групата на ГЕРБ, която не издигна свой кандидат за позицията, а обяви, че ще бъде опозиция. “Няма да подкрепим нито една от номинациите за председател на СОС. Ще бъдем силна опозиция. Задължение е на най-голямата група в СОС да поеме отговорност, така че да създаде мнозинство”. Това каза Антон Хекимян от ГЕРБ-СДС. Хекимян допълни, че парламентарната група на ГЕРБ няма да вземе участие в избора на председател на СОС, като по този начин според него ще си проличат „задкулисните договорки“.

“До вчера бяхме в кампания, бяхме политически опоненти, всеки търсейки най - правилния път към спечелването на сърцата на избирателите. След като всички се заклехме, сме от една страна - от страната на София”, заяви кметът на София Васил Терзиев, след като положи клетвата си, предаде БГНЕС.

Нужно е да защитаваме интересите на всеки гражданин. Нека да бъдем мъдри в търсенето на дългосрочни идеи, такива които ни обединяват. Ще работя с всеки един от вас”, каза още новият кмет. Той изрази надежда всички да намерят общото помежду им. “Нека добрите идеи независимо от къде идват, независимо от коя група, да знаят, че ще намерят път”, добави Васил Терзиев.

Новият кмет заяви, че първо ще се запознае с администрацията в общината, ще види какви са проблемите и от какво се нуждаят служителите. “Една и от първите задачи ще е да освободя паркинга пред църквата Света Неделя. Ще се боря и с графитите в столицата”, коментира новият кмет на София.

 

Vasil Terziev 1 Снимка: BGNES

Добре дошъл, от днес този кабинет е ваш”. С тези думи Йорданка Фандъкова посрещна в кабинета си новият кмет на София Васил Терзиев.

Разбрах, че обичате цветя, оставям ви едно живо цвете. Оставям ви и химикала, защото ще подписвате много неща. Пожелавам ви да продължите да променяте столицата заедно с всички граждани на София”, пожела още Фандъкова.

Тя изрази надежда да се продължи с дигитализацията, оставените проекти да бъдат завършени, както и да се започнат нови, след което подари и своята каска на Васил Терзиев. “Имате телефона ми, винаги можете да ми се обадите”, коментира още бившият кмет на София, която управляваше столицата в продължение на 14 години.

Местната коалиция „Продължаваме промяната-Демократична България(Спаси София) има 23 общински съветници, ГЕРБ-СДС спечели 14 мандата. "БСП" има 9, а партия "Възраждане" – 8. По трима общински съветници имат "Има такъв народ" и местна коалиция КОД и един от ВМРО.

Първото заседание беше свикано и открито от областния управител на София-град Вяра Тодева.

"Местният парламент на най-големия град на България може и трябва да бъде пример за приемането на решения с консенсус за възхода на София и на нейните жители. Вярвам, че местната изпълнителна власт в лицето на Васил Терзиев и неговия екип може и ще бъде пример за честност и почтеност на хората.