Добро Утро, Европа

Кардиолог: Има връзка между социалния статус и заболяванията при децата

От Георги Колев Георги Колев Редактор

През последните години случаите на инсулти при деца нарастват. В Германия през последните няколко години са регистрирани от 200 до 500 случая.

Това заяви в студиото на Euronews Bulgaria кардиологът д-р Алдин Али, който практикува у нас и в Германия.

Там дори се планува да се създадат специални звена – педиатрични клиники за инсулти при деца. Еднозначен отговор на какво се дължи това не може да се даде, но в последните години епидемиологичните данни показват, че при децата имаме напредване на общите заболявания като високо кръвно, дизлепидемия, висок холестерол и напълняване, каза специалистът. Но има и различни генетични фактори, които може би играят по-важна роля за инсулт в детска възраст. Много често в Германия децата биват регистрирани като епилептици, а всъщност може би зад тази епилепсия се крие инцидентност от инсулт.

Ако детето ви се оплаква от главоболие, има неврологична симптоматика – много спи, не може да се концентрира, има някакъв проблем в движенията и говора, е добре да се обърнете към невролог, посъветва д-р Али.

В Германия от години се извършват епидемиологични изследвания за социалните фактори и инцидентността на различните заболявания в различните социални прослойки. В България нямаме такава статистика. Там много често се забелязва, че в зависимост от начина на живот и хранене, и социалния статус на семейството, има учестяване на определени заболявания, допълни кардиологът.

Вижте цялото интервю във видеото.