Добро Утро, Европа

Зафиров, БСП: С ГЕРБ и ДПС твърдо не, с „Възраждане“ по-скоро не

От Георги Колев Георги Колев Редактор

С президента обсъдихме подхода за съставяне на нов кабинет и алтернативите, ако такъв не бъде съставен, а не на кой смята да връчи третия мандат. Последното решение за това е негово и ние не сме се месили в него.

Това заяви пред Euronews Bulgaria зам.-председателят на БСП и председател на парламентарната комисия по отбрана Атанас Зафиров.

Заявихме нашата готовност, ако мандатът бъде връчен на нас да положим всички усилия за съставяне на мнозинство и кабинет, уточни Зафиров. Той повтори тезата на партията, че нормалната демократична практика е най-голямата парламентарно представена партия, в случая ПП, да излъчат кандидатурата за премиер.

Но за разлика от тяхното предложение при първия мандат – Асен Василев, сега трябвало да се търси по-различен подход, в това число и кадрови.

Трябва да се разшири кръга на политиките, но и на кръга от хора, от които очакваме подкрепа, каза още Зафиров. Той заяви твърдо, че с ГЕРБ и ДПС няма да преговарят, а за „Възраждане“ отговори „по-скоро не“. Въпросът е какъв ще поде подходът към ИТН, които дават заявка, че са готови на разговор.

При един евентуален бъдещ кабинет Зафиров каза, че не вижда причина министрите на БСП да сменят своите ресори.

По повод отнетите лицензи от Русия на два от военните ни заводи, Зафиров каза, че те засягат много малка част от нашата авиация – военните хеликоптери, при които отдавна по-голямата част не са съветско производство.

Вижте цялото интервю във видеото.