Музика

Саня Армутлиева: SSC е едно от най-смислените неща, които съм правила през моята кариера

От Веселин Вълчев Веселин Вълчев Продуцент

Веселин Вълчев: Как започна идеята за създаването на Sofia Songwriting Camp?

Саня Армутлиева: Това е идея, която изобщо не съм измислила аз. Преди 5-6г. мой колега, който ръководи една от най-големите музикално-издателски компании в Швеция. В същото време ръководи един от най-добрите song writing екипи в Норвегия, който се казва Design Music, които имат вече не знам колко награди "Грами". Той ме покани в норвежкия град  Трондхайм, където вече за 13-ти път се проведе най-големия songwriting camp, който се нарича "Song Expo". Причината да ме покани беше, че в един момент му се обадих и му казах, Робин, имаме нужда от хубави песни. И той каза, "защо не дойдеш до Трондхайм", и аз отидох дотам, сменяйки 3 полета, тъй като дотам се пътува трудно. И така се вдъхнових от това на което станах свидетел, че си тръгнах оттам с твърдото решение да го прехвърля тук на наша територия. Да създам международен лагер за писане на музика, който да дръпне целият ни музикален пазар напред. Да даде шанс на българските автори да научат от всички онези, които работят на доста по-напредничави и генериращи пазари. И другото е да създам условия за износ на българско творческо съдържание. И идеята не беше моя, просто бях добър ученик. И транспортирах тази великолепна идея на територията на България. Без чуждите си партньори трудно бих направила ефективен Songwriting Camp, защото е много важно кои са участниците в него. В настоящия момент в 10-те студиа на територията на хотел "Ястребец" има автори на музика от 7 държави - Норвегия, Швеция, Великобритания, Швеция, Корея, Румъния и България и това е много важно събитие за нас. Има и хора, които, ако не подкрепяха тук също нямаше да мога да го направя. Това е наистина едно от най-смислените неща, които съм правила през 31-годишната си кариера.

 

Веселин Вълчев: Защо е значимо едно такова събитие като Sofia Songwriting Camp за българската музикална индустрия?

Саня Армутлиева: Според мен няма музикант, автор или мениджър, който да не разбира важността на подобни събития. Просто осъществяването им е гигантско усилие. Изисква свързаност, логистични и финансови усилия. В този смисъл аз нямам съмнения, че всички в България знаят колко е важна песента и авторството. Това събитие е важно, защото събира на едно място изключително много български автори. То им създава рефлекс на заедност. В момента в нашия camp може да откриете Дара Екимова, Мила Роберт, Дара, Михаела Маринова, ALMA, някои от най-добрите български продуценти - Денис Попстоев, Павел, Декстър, Камен, Насо, KB. Много силна група български участници, които изградиха много хубава енергия помежду си. Очаквам да ентусиазират все повече свои колеги, което е най-голямата награда за нас. Да изграждаме този рефлекс да влизаме заедно в студио и да създаваме хубави музикални неща - заедно.

 

Веселин Вълчев: Вие получихте плакет за продажби и слушания на песента "Rover", на която Дара е съавтор, както и за песента "Rainbow", на която съавтор е Михаела Маринова. Teзи песни са изработени в предишни издания на Sofia Songwriting Camp. Не е ли това достатъчно показателно за силата на тези лагери? 

Саня Армутлиева: Това, което е най-важно на тези camp-ове е, че всяка песен, която е създадена по време на този творчески лагер има около 50% български авторски дял. Когато camp-ът свърши, тези песни започват да живеят нов живот. Мениджъри, творчески диреткори, лейбъли им дават шанс те да влязат в репертоара на световни звезди. Това се случи и с "Rover". Оригиналното заглавие е Mr.Rover, но под името "Rover" то стана най-успешното парче на една от най-големите кей-поп звезди. "Rainbow" влезе в албума на една от най-големите женски кей-поп банди, която се казва Twice. Михаела Маринова е неин съавтор. На "Rover" - Дара. Вчера ни изненадоха с тези плакети, да. Те са за тези две песни. "Rover" е вече с над 110 милиона стрийма в Spotify, с над 500 хиляди продадени физически копия, с над 65 милиона видео стрийма в YouTube, изобщо това е чист износ на български творчески продукт. Най-важното от него е, че приходите от тези продажби ще се върнат към авторите, а това ще мотивира още повече хора да повярват, че авторството може да бъде и професия. Това ще бъде нещо с което могат да се препитават и да инвестират цялата си енергия.

 

Веселин Вълчев: Въпреки всички трудности, които срещаш в организирането на едно такова събитие за 3-ти път, смяташ ли, че с всяка една година нещата се случват по-лесно?

Саня Армутлиева: Не бих казала, че срещам трудности, защото инвестирам огромен ентусиазъм в това събитие. Когато има воля има и начин. Не получаваме подкрепа от държавата, но имаме огромна подкрепа от дружеството за колективно управление на авторските права "Музикаутор". Те най-добре разбират важността на тези camp-ове и се надявам в бъдеще да им помогна да организират редовно такива събития за членската си маса. Това ще промени ситуацията в България на музикалния пазар. Иначе има много други хора, които ни подкрепят. Идеята е толкова вдъхновяваща и заразяваща, че имаме изключително много подкрепители, които с радост ни дават ръка. Благодаря на всички тях. Имам един от най-големите вносители на техника, който абсолютно безвъзмездно ни подготвя студиата. Имаме този великолепен хотел, който шансът да сме на такова изключително място и да предоставим такива условия на творците е истинска привилегия. Няколко от най-големите брандове в България също вярват в това, защото инвестират в смислените неща, а и за тях музиката е важен елемент от техните послания. Без изключителен екип също не бих могла да направя тези неща, но с всяка година става все по-добре. След 3 издания мисля, че Sofia Songwriting Camp има шанс да се превърне в нещо като институция. Нещо, което ще стане извор на много бъдещи успехи за българските автори и музиканти.

 

Веселин Вълчев: И за финал исках да те попитам, ще има ли четвърти Sofia Songwriting Camp?

Саня Армутлиева: О, да, вече планираме различни подверсии на този camp. Имам покана за разговори в други градове, които искат да направим подобни неща. Бих искала колкото се може повече талантливи български автори да имат шанс да творят заедно. Преди дни в София имахме workshop за осъществяване на износ на песни. Имахме и прослушване. Има изумително количество от талантливи млади хора, които пишат музика и имат потенциал. Ще ми се нашите творчески лагери да дават шанс на все повече талантливи млади хора. Ще работя за това. В края на миналия camp си обещах, че следващия ще има listening сесия, по-голям конкурс. Ние излъчихме 7, а не 5 победителя. Имаме изумителен състав на ментори, които присъстват тук, така че всичко, което си мечтаех се случи. Имам още по-големи мечти и ще направя така и те да се случат. Така че най-доброто предстои.