Политика

Венко Сабрутев, ПП-ДБ: Склонни сме да изслушаме колегите от ГЕРБ за бюджета

От Euronews България Euronews България
Venko Sabrutev BGNES (1)

“Държавният бюджет навлиза в своята първа фаза, а именно междуведомствено обсъждане. Тепърва ще се разглежда в комисии, тепърва ще се чуват мненията на заинтересовани страни. Аз приветствам колегите от ГЕРБ за това, че разумът надделя над предизборните емоции.

Това заяви депутатът от ПП-ДБ Венко Сабрутев. По-рано днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов изрази разногласия между партньорите в управлението относно държавния бюджет за 2024 година.

 „По време на обсъждането на държавния бюджет сме склонни да изслушаме абсолютно всички гледни точки, включително и на колегите от ГЕРБ, като искрено се надяваме, че няма да тръгнат в посока ключовите политики, които са заложени в държавния бюджет, а именно повишаване на стандарта на живот на хората в България", подчерта Сабрутев. Той уточни, че има предвид повишаването на пенсиите, вдигането на минималната работна заплата, капиталовата програма и „много допълнителни средства, които са заложени за здравеопазване и образование“.

„Относно политическата дъвка, която се дъвче за корпоративния данък, искам ясно да уточним, че това е изискване на евродиректива, която ще засегне едва около 20 компании в България, които имат оборот над 750 млн. евро", обясни той. По думите му, който тръгне срещу тази Евродиректива, всъщност, тръгва срещу България и членството в Европейския съюз (ЕС).

Сабрутев коментира, че пенсиите нарастват с 11%. „Максималната пенсия остава 3400 лв., която е абсолютно справедлива в България", допълни той.