Общество

Христина Христова: Линията на бедност от 526 лв. ще повиши социалните разходи в бюджета

От Диана Радева Диана Радева Водещ

Нямаме още яснота по всички параметри на Бюджет 2024. Ще бъдат напрегнати дебатите поради повишените социални разходи. Някои отрасли още не са стъпили на краката си след Ковид пандемията.

Това заяви в студиото на Euronews Bulgaria бившият социален министър Христина Христова.

526 лв. е новата линия на бедност, оттук веднага ще излезнат повишени социални разходи. Цялата система на социалното подпомагане минава на нов принцип. Преди се определяше на един минимален доход от 75лв., сега има едно по-честно отношение спрямо хората. Държавата заявява колко може да покрие от тази линия на бедност. Засега достъпът до социални помощи е 30% от тази линия на бедност. Тази степен се повишава при възрастни, самотни хора, хора с увреждания и т.н. Още едно решение скоро взе правителството - минималната работна заплата от 790 лв. да се повиши на 933 лв. за 2024г.

Проблемът с коледните добавки за пенсионерите има етичен характер. От 2005 г. се дават такива надбавки. В някоя от годините имаше и Великденски. Според мен пенсиите трябва да се изчисляват спрямо това, с което сме допринесли към бюджета. Не трябва тези суми да се смятат към пенсиите. Те са някакъв бонус от държавата.

Мисля, че е стъпка в правилната посока работодателите да плащат първите 2 дни от болничния. Те и без това осигуряват своя работник. 60% от тази вноска поема работодателя. Той вече е осигурил това право на болничен, а след това отново да плаща не е правилно относно баланса в системата на социалното осигуряване.

Аз мисля, че минималната работна заплата е най-малката цена на труда в България. Правилно е майчинството да е равно на този труд, така че е правилен този разчет майчинството за втората година да бъде 933 лв. или равно на минималната работна заплата.

Вижте цялото интервю във видеото.