Политика

ГЕРБ остава в управлението, но две неща могат да го изкарат – бюджетът и корупцията, обяви Борисов

От Euronews България Euronews България

Единственото добро на това управление е че държи ясна посока на страната. Това е единственото, за което стоим там. Всичко останало е в противовес и на нашата идеология като партия.“

Така оправда лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов продължаването на подкрепата на партията за кабинета „Денков“. Това се случи на национално съвещание на ГЕРБ във Велико Търново, на което присъстваха представителите на изпълнителната комисия, новоизбраните кметове и общински съветници, народните представители и областните координатори на партията.

„Проблемът на ГЕРБ е идеологията на ГЕРБ - защо създадохме ГЕРБ, какво е най-ценното, което сме правили? След тези 3 г. нищоправене, ако нямаше средства, оставени от нашето правителство, нямаше да има нищо. Ние сме консервативна център-дясно партия. Няма да вдигаме пенсиите, защото бюджетният дефицит трябва да е нула или излишък. За тази цел слагахме такива като Симеон Дянков или Влади Горанов, които на всички стари кметове отказваха да дават пари“, каза Борисов.

Лидерът на ГЕРБ предупреди, че „две неща са по-важни дори от евроатлантизма в това съвместно управление: бюджетът и корупцията“.

ГЕРБ е казал – „няма да се вдигат данъци. Аз ГЕРБ няма да го пусна в тази игра. Ние сме държали толкова време плосък данък, за да може хората да си изсветлят бизнеса. Да си намерят друга методика и който кмет иска да вдига данъци, да си понася отговорността.

Бойко Борисов, председател на ГЕРБ

Да си намерят други мнозинства, ако искат да вдигат данъци, ако искат да дават жилища в София на бездомните, да облагат втора и трета кола. Честното обаче е това да се каже преди изборите и сега да го правят колкото искат. Ама да лъжат през цялото време и сега да го изкарат все едно, че нашите кметове искат да вдигат данъците, няма да го позволим. Да, има несъответствия някъде, но тактиката и начинът, по който го правят – няма така да се получи“, коментира Борисов.


По думите му ГЕРБ ще иска в бюджета да бъде записано поименно за общините най-жизненоважното за тях.

Трябва да убедим нашите хора, че има смисъл да стоим в тази сглобка. Евроатлантическите неща ги свършихме“, заяви той и допълни, че вече е гласувано всичко, за „да не може да мръдне България от евроатлантическата си ориентация“.

„Ако в този бюджет няма политиките на ГЕРБ поименно изписани – за Монтана, за Плевен, за Търново,  поименно, написано и гарантирано, няма да се поддадем повече!“, предупреди Борисов. И се зарече, че ГЕРБ ще продължи да се бори с корупцията.

„Министър се движи с охрана, заплашван от депутати с бели якички - нито виждам оставки, нито решения, всичко гузно мълчи! И ако не бяха тръгнали от Политико да пишат схемата на горивата само с руски петрол, и то тройно повече след дерогацията, имаше година и половина още да обясняваме“, каза още лидерът на ГЕРБ.