АвтоФест

Авто Фест, 10.11.2023: Тест на Suzuki Vitara Full Hybrid

От Атанас Марков Атанас Марков Водещ
Global_And
Ангел Харизанов Ангел Харизанов Водещ
Global_And
Георги Колев Георги Колев Редактор

Доста отдавна не се бяхме срещали с най-популярния модел на Suzuki – Vitara, а поводът да го направим не е ново поколение, а новата хибридна система, т. нар. Full Hybrid или пълен хибрид. С нея японците удължават (може би твърде дълго) живота на четвъртото поколение от 2015 г., чийто фейслифт сега се доразвива. Затова прескачаме дизайна и интериора, тъй като те са познати от доста време.

Но това, че всъщност нямаме нищо ново под слънцето, все повече започва да ни радва в днешно време. Не веднъж сме казвали защо – също както и при хората, и автомобилният свят пое в една мътна посока на псевдо здравословно „веганство“ (разбирайте електрификация), която не е ясно докъде ще го докара. Може би целта е да слезем от колите изцяло. Обновената Vitara обаче има точно обратните намерения – да ви задържи на борда си за максимално дълго време със скромната си консумация на гориво от под 6 л на 100 км. И както повечето хибриди, тя е по-ефективна в ежедневието, тип „тръгни-спри“ по светофарите, отколкото на магистралите.

Тук познавачите на японската марка ще си кажат „ама чакайте малко, предишният хибрид беше по-мощен с неговите 129 к.с. и 1.4-литров турбобензинов двигател!“ Парадоксално, но факт.
Като цяло е трудно, да не кажем невъзможно, да се определи с какво новият пълен хибрид превъзхожда досегашния „мек“ с 48-волтов стартер генератор. Предишният е по-мощен, значително по-бърз (10.2 сек. до 100 км/ч спрямо 13.5 сек. за версиите с 4х4), по-лек със 70 кг (1245 спрямо 1315 кг), по-евтин (51 хил. лв. спрямо 59 хил. стартова цена), че на всичкото отгоре и със значително по-голям багажник (375 спрямо 298 л заради 840-ватовата батерия на пълния хибрид, разположена в пода на багажното отделение). А разходът на гориво и вредните емисии са напълно идентични. Основната разлика между двата е, че новият пълен хибрид се предлага само с 6-степенна автоматична скоростна кутия, а старият – само с 6-степенна ръчка. Което пък значително разширява кръга от потенциални клиенти.

От Suzuki обясняват, че с пълния хибрид се движите на електричество при потегляне от място, при движение с ниска или постоянна скорост до 80 км/ч и на заден ход. Това е благодарение на малко по-мощния електромотор. Само на ток може да изминете до 4.5 км, но „пълзейки“ в задръстване, например, а при намаляване под скорост от 135 км/ч бензиновият двигател се изключва.

Системата предлага избор между четири режима на шофиране чрез селектор на централната конзола – автоматичен, спортен, за сняг и заключване на диференциала в съотношение 50:50. В автоматичен режим системата прехвърля тяга към задните колела когато предните започнат да буксуват, а в нормална пътна обстановка се задвижват само предните, за да се пести гориво. Спортният режим пък отдава повече въртене на задния мост за по-динамично усещане, като също втвърдява леко и волана.

Цената на обновената Vitara започва от 58 990 лв. с ДДС, а на тестовата модификация – от 62 990 лв. с ДДС.