Политика

Консултациите при президента: Кой ще вземе третия мандат?

От Euronews България Euronews България

Независимо дали третият проучвателен мандат ще бъде изпълнен успешно, политическата криза у нас ще продължи.

Това коментираха в студиото на Euronews PrimeTime политологът Теодора Йовчева и анализаторът Стефан Георгиев.

"Виждаме една доста променена картина и политическа реторика. Има сигнали, че има сериозно желание за реализация на третия мандат - омекване на тона отстрана на ИТН, готовност за диалогичност от ДБ и склоняване на ПП вече да не бъдат във водеща позиция, а да участват като партньор", посочи политологът Теодора Йовчева.

Въпреки това, по нейните думи, бързите консултации в президентството и социологията сочат, че по-скоро ще има предсрочни избори.

Според Йовчева е най-вероятно третият мандат да бъде връчен на ДБ поради влошените отношения между държавния глава Румен Радев и ръководството на БСП след президентските избори миналата есен.

Анализаторът Стефан Георгиев изтъкна, че към момента ситуацията е такава, че е възможно да се сформира ново правителство в същата конфигурация, без да стане ясно каква точно ще е разлика с предишното.

"Да, ние наблюдяваме повече диалогичност, но дори и да се състави правителство с третия мандат, голямият въпрос ще остане как ще се гарантира стабилността на едно такова правителство", смята Георгиев.

"Приказките, които ни омайват с експертите, които ще дойдат и ще решат едни конкретни проблеми и след това ще се върнем към добрия стар живот, са опасни", каза още той.

„Дневният ред на обществото беше върнат отново към анти-ГЕРБ говоренето и всъщност по този начин, с тази експертиза, ГЕРБ отговори на нападките, които са отправени към тях. Също така, по някакъв начин, реабилитира имиджа си в обществото, като доказва или илюстрира, че срещу тях се е водила целенасочена кампания“, коментира Йовчева.

Политологът Атанас Радев отбеляза, че самите политически партии трябва да си дадат сметка, че ако продължават в този дух ние перманентно ще сме в политическа криза в следващите 2 години.

По неговите думи президентът се намира в по-трудна ситуация в сравнение с предишните пъти, когато му се налагаше да назначи служебни правителства.