Свят

Нетаняху намекна за дългосрочна военна окупация на Газа и отхвърли призива на Макрон за спиране на огъня

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Израел започна нови нападения срещу цели в Ливан и Сирия. Хизбула съобщи, че седем нейни бойци са били убити в Ливан. Израелските сили за отбрана заявиха, че са поразили базирана в Сирия организация.

Облаци дим се виждаха отдалеч над Газа в събота сутринта, когато Израел нанесе още въздушни удари над територията в рамките на войната си срещу бойците на Хамас. Израелските сили нанасят въздушни удари по ивицата Газа и участват в улични боеве в северната част на анклава в опит да елиминират групировката.

Израелските военни ще запазят контрола върху ивицата Газа след войната, заяви израелският премиер Бенямин Нетаняху по време на среща с представители на израелски гранични градове. Той добави, че контролът няма да бъде оставен на международните сили.

Преди това Нетаняху заяви пред американската телевизия "Фокс нюз", че Израел няма се опита да превземе, управлява или окупира Газа. Но той допълни, че Израел иска да даде на ивицата Газа и на самия Израел по-добро бъдеще в целия Близък изток и затова Хамас трябва да бъде разгромен. Той не представи график в тази насока, защото, това може да отнеме повече време. Премиерът подчерта, че ивицата Газа трябва да бъде демилитаризирана, дерадикализирана и възстановена.

Нетаняху посети военни части и се срещна с ранени войници в медицински център в Ашкелон, като им каза, че техните приятели нанасят тежки удари на Хамас.

Вие обстрелвате и осигурявате огневата мощ на нашите сили. Напредваме и няма да спрем, докато мисията ни не бъде завършена. Тя е разделена на две: възпиране на север и решителност на юг. Целта е елиминирането на Хамас. Вие вършите изключителна работа. Искам да ви благодаря и да ви кажа, че продължаваме заедно до победата.

Бенямин Нетаняху, министър-председател на Израел

Израелският министър-председател отхвърли призива на френския президент Еманюел Макрон за спирана на огъня.

Хамас носи отговорността за всяка вреда, нанесена на цивилни“, реагира Нетаняху и припомни, че палестинското ислямистко движение е започнало войната, убивайки хора в Израел на 7 октомври, и го обвини, че използва цивилни като жив щит.

От Хамас твърдят, че броят на жертвите, предимно палестински цивилни граждани, в Газа е надхвърлил 11 000 души.

През последните два дни повече от 100 000 палестинци са избягали на юг, за да се спасят от войната.