Свят

Образованието в Газа: Докато падат бомби, децата в анклава се опитват да учат

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Практикуването на професията е жив ад за учителите в ивицата Газа.

Откакто Израел започна бомбардировките си след атаката на Хамас от 7 октомври, училищата в обсадения анклав се превърнаха в импровизирани убежища за хиляди разселени палестинци.

Профсъюзът „Международно образование“ твърди, че досега най-малко 130 учители са били убити при израелски удари.

Имам чувството, че съм в лош сън, че това не е реалност. Как се живее в училище и в класна стая, в която обичах да идвам всяка сутрин, да преподавам на учениците си и да прекарвам смислено времето си?

Ум Осама Табш – учителка

Докато бомбите продължават да падат навън, учителите все още опитват да преподават вътре.

„Минаха 31 дни, откакто сме тук. Живея тук, защото е убежище за разселените от Газа, но и защото загубих много от моите ученички. Те бяха убити при израелските атаки“, споделя Табш.

Учениците, които живеят и учат в това училище, опитват да осмислят случилото се.

С братята ми се готвехме да отидем на училище, когато започна войната и отвсякъде започнаха да падат бомби и ракети. Вместо да учим тук, ние намерихме подслон, за да оцелеем – аз и цялото ми семейство.

Амджад Насар – ученик

„Ежедневно идвах на училище, за да чета и уча с учителите. Сега намерих убежище тук. Няма ток и вода. Животът е много труден“, казва Осама Табш – ученик.

Повече от две трети от 2.3-милионното население на Газа са напуснали домовете си от началото на войната.

Според палестинските здравни власти, жертвите надхвърлят 11 000 и две трети от тях са жени и деца. Други 2650 души са обявени за изчезнали.