Европа

На Парижкия форум за мир Макрон призова да се борим с корените на конфликтите

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

С две разгръщащи се военни зони в Украйна и Близкия изток, 6-ят годишен Парижки форум за мир изглежда по-актуален от всякога.

Президентът на Франция и домакин на срещата даде ясна индикация за убежденията си.

На първо място, никой не трябва да избира между борбата с неравенството и защитата на планетата, климата и биоразнообразието. Второ, пътят трябва да бъде избран суверенно от всяка страна. Няма модел, който да бъде универсално решение за цялата планета от Вашингтон, Брюксел, Лондон или друга столица на Севера.

Еманюел Макрон – президент на Франция

Макрон бе ясен за начина за справяне с проблемите. Според него, целта трябва да е да се идентифицира корена на конфликтите и, ако това се случи, тогава ще бъде предотвратено възникването на нови такива. Затова, посочи френският лидер, е поискал реформа на Съвета за сигурност на ООН.

Председателят на Европейския съвет приветства 4-часовите паузи на ден в бойните действия на Израел в северна Газа, но добави, че те не са „достатъчни“.

Вероятно това не е достатъчно, но е важна първа стъпка. Знаете, че ние призовавахме за това - Европейският съюз, заедно с останалите партньори за хуманитарни паузи, за коридори за доставка на помощи. В Париж в присъствието на лидери от цял свят взехме решение да увеличим нашата хуманитарна помощ за хората в Газа.

Шарл Мишел – председател на Европейския съвет

Мишел добави, че решението с две държави ще бъде най-добрата гаранция за сигурността на хората в Израел, в Палестинските територии и в целия регион.