Общество

След 50 дни под ключ: Руската църква в София отново отвори врати (Обновена)

От Саня Петкова Саня Петкова Репортер

Руската църква отвори врати тази сутрин в 9:35 ч.

"Имаме всички документи и те са надлежни. Имаме нотариален акт, всичко имаме - всички документи от самото начало на създаването на тази църква", заяви посланикът на Руската федерация у нас Елеонора Митрофанова и потвърди, че в неделя ще се проведе литургия.

Пред църквата пристигна и украинска кола. Посланик Митрофанова обаче подчерта, че това е колата на руския отец Владимир Тишчук.

Новият предстоятел, назначен от руския патриарх – протойерей Владимир Тишчук трябва да отслужи първия молебен след като храмът беше затворен на 21 септември. Дотук се стигна, след като предстоятелят ѝ архимандрит Васиан Змеев и още двама служители на храма бяха експулсирани от България, заради подозрения в шпионаж. Няколко дни по-късно патриарх Неофит, назначи български свещеници, които да поемат обгрижването на храма. Но заради противоречието за собствеността църквата остана затворена.

В четвъртък говорителят на руското външно министерство Мария Захарова обяви, че разглежда спорът за собствеността и твърдението, че храмът принадлежи на българската страна като открита проява на враждебност и грубо нарушение на задълженията на София по Договора за приятелски отношения и сътрудничество между двете държави от 1992 г. Захарова предупреди, че ще бъде търсена отговорност от българските власти за незаконните действия.