Общество

Прокуратурата поиска от МРРБ да заведе дело за собствеността на Руската църква

От Саня Петкова Саня Петкова Репортер

Проверка на прокуратурата е установила, че българската държава е собственик на храма “Св. Николай Мирликийски Чудотворец“. Това обаче трябва да се потвърди от съда.

Заради това на среща в Съдебната палата Борислав Сарафов поиска от регионалния министър, МРРБ да заведе дело, за да се признае, че именно българската държава е собственик на „Руската църква“ и земята в центъра на София

След проверка на ВАП и СГП, които установяват, че има основание държавата да атакува по съдебен път собствеността върху “Св. Николай Мирликийски Чудотворец“, и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов сезира ресорния министър на регионалното развитие Андрей Цеков. На среща в кабинета на главния прокурор, Сарафов разясни на Цеков установеното от прокурорската проверка и настоя МРРБ да заведе дело, на база на което държавата да бъде призната като собственик на земята и на самия храм “Св. Николай Мирликийски Чудотворец“, известен още като „Руската църква“. Според Сарафов от обществен интерес е държавата да атакува по съдебен път претенциите на руската страна върху собствеността на храма.

“Получихме писмо от Прокуратурата, които са направили изследване на фактите и обстоятелствата свързани със собствеността на Руската църква, ние бяхме сезирани да проведем процедура по възстановяване на собствеността”, заяви регионалният министър Андрей Цеков, предаде БГНЕС.

Цеков коментира, че материалите по този казус са 4 папки с документи. “Ще се запознаем с фактологията, ако има основания ще предприемем нужните действия”, поясни Андрей Цеков.

Министърът на регионалното управление даде срок от поне месец за преглеждане на документацията по казуса с Руската църква “Св. Николай Мирликийски Чудотворец”.

“Основното, на което сме наблегнали в предложението до МРРБ е, че е съставен един констативен нотариален акт. От приложенията към този констативен нотариален акт не намираме да е налице правоприемство между бившето руско царско дипломатическо агентство, тоест руската империя и настоящето посолство на Руска федерация, което е лицето на Руската държава”, заяви Виктор Малинов, прокурор от ВАП. Прокурорът е установил и че след като храмът е пострадал от бомбардировките след втората световна война, 2/3 от възстановяването на храма са приходи на българската държава и само 1/3 от СССР. “Не сме намерили и документи, че от съветска страна са изпълнени тези задължения. Не сме намерили доказателства не само за строежа на църквата, но и затова че са изпълнени нормативните изисквания”, добави прокурорът от ВАП. Малинов допълни, че болшинството от документите идват от Държавни архиви.