Политика

Денков за доклада за „Лукойл“: Изненада е само скалата, в която се развива схемата за заобикаляне на санкциите

От Euronews България Euronews България

“Голяма част от информацията в този доклад всъщност беше известна и преди това. Няма особена изненада освен в скалата, в която се развива цялата тази схема за заобикаляне на санкциите.” Така премиерът Николай Денков коментира излезлия по-рано днес доклад на “Глобъл Уитнес", базирания в София Център за изследване на демокрацията и Центъра за изследване на енергията и чистия въздух и цитиран от сайта "Политико".

От доклада става ясно, че притежаваната от "Лукойл" рафинерия "Нефтохим" заобикаля забраната на Европейския съюз за търговия в държави членки с продукти, произведени от руски петрол.

Това, което трябва и може да се направи, е да се действа според законите, а там, където законите са безсилни - да бъдат съответно подобрени. Много приказки бяха казани по отношение на дерогацията в България и защо тя се удължава. Нека да напомня, че дерогацията всъщност се скъсява с идеята, че постепенно трябва да се премине към неруски нефт, за да сме сигурни, че няма да се окаже на пристанището липсва нефт и оттам не може да работи рафинерията.

В правомощията на българското правителство и вече е направено е да се повишат значително данъците, които трябва да плаща "Лукойл", за да може да намалеят свръхпечалбите, които са цитирани в този материал, каза още премиерът.

От една страна да се намалят средствата, които влизат в Руската федерация за водене на войната и от друга, да се увеличат средствата, които влизат в българския бюджет", каза още Николай Денков.

По-късно през деня „Лукойл“ излезе с официално позиция, в която отрече да заобикаля ембаргото на Европейския съюз за руски петролни продукти.

"Внушението, че по някакъв начин групата "Лукойл" нарушава и/или заобикаля ембаргото е фактологически абсолютно невярно. В публикацията, ако говорим за фактите и цитираните два танкера, истината е много простичка. Рафинерията има определени квоти продукти, които има право да изнася. Единият от танкерите е точно такъв продукт, а именно нискооктановия бензин, който може да изнесе. Що се отнася до другия продукт, самият регламент от 2014 се отнася до конкретни видове продукти с митнически кодове. Ние сме изнасяли само разрешени продукти", каза пред БНР заместник-председателят на Надзорния съвет на рафинерията Александър Величков.